20% техніки в Україні – “сіра”

Україна входить до ТОП-5 за обсягами інтернет-продажів, частка яких становить 30%, повідомив Ігор Макаров, голова Комітету побутової електроніки Європейської бізнес асоціації (далі − ЄБА) і гендиректор компанії Miele, пише finclub.net.

Саме у сфері інтернет-продажів зосереджено найбільше “сірих” товарів. Так, за даними GfK, майже 1/5 реалізації ноутбуків, мобільних телефонів і планшетів знаходиться в тіні. Цей показник для фотоапаратів становить 25%, для пральних машин і холодильників – 15%, для телевізорів – 10%.

Зі слів Вікторії Куликової, координатора Комітету побутової електроніки ЄБА, у 2015 році український бюджет не дорахувався 1,2 млрд грн на продажах такої техніки, а торік втрати сягнули 1,35 млрд грн.

Як зазначив Олександр Шабанов, представник компанії LG, через потужний тіньовий ринок компанія змушена була зменшити свою присутність в Україні, тож мінімізація нелегального імпорту буде відчутним стимулом для вендора інвестувати в український ринок.

Світові імпортери, які входять до ЄБА, вважають, що для детінізації сектора Україна має провести низку реформ. Дієвим механізмом може стати впровадження обов’язкового використання РРО для продажів електроніки і побутової техніки.

До постанови про список складної техніки на гарантії представники асоціації внесли зміни щодо виключення з нього недорогих масових товарів, які можна придбати в підземних переходах (флешки, лампи, диски тощо).

Нагадаємо, що в грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про внесення змін  до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” від 20.12.16 р. № 1791-VIII, яким введено обов’язкове використання РРО для всіх без винятку продавців “технічно складних побутових товарів”. До цієї групи товарів увійшла цифрова електроніка, побутова і комп’ютерна техніка, а також деякі інші технотовари, пише AIN.ua.


Читати також:

  1. Ринок техніки й електроніки суттєво зріс
  2. Ринок побутової техніки й електроніки зазнав падіння
  3. Український ринок побутової техніки зріс
  4. Українці купують більше техніки
  5. Українці стали купувати більше техніки

Тема : industry News,News