Антикорупційне законодавство України − одне з кращих, проте воно не виконується

Міжнародна організація Global Integrity вважає антикорупційне законодавство України одним з кращих. Однак ситуація з його виконанням, на їхню думку, залишає бажати кращого.

На презентації доповіді про стан корупції та антикорупційних реформ в Україні за 2011 рік “Global Integrity: Україна − 2011″ керівник проектів організації Марко Томічич зазначив, що звіт безпосередньо не пов’язаний з вимірюванням рівня корупції в будь-якій країні, адже це явище присутнє в будь-якому куточку світу. При оцінці якості антикорупційної законодавчої бази держави експерти організації використовують положення національного законодавства та аналіз ефективності його реалізації в реальних умовах.

Що стосується законодавства по боротьбі з корупцією, рейтинг України дуже високий. Якщо оцінювати її за цим показником, то вона серед кращих країн. Однак ситуація з імплементацією законодавчої бази дуже погана, зазначив Марко Томічич.

Експерт підкреслив, що така ситуація пов’язана не тільки з неефективною роботою держорганів, а й з ментальністю та культурою суспільства.

Ситуації з корупцією і боротьба з нею оцінювалося за 325 питаннями, які ставилися в ході дослідження різним категоріям людей: від журналістів до представників громадянського суспільства. При цьому в підготовці доповіді брали участь українські експерти, а всю отриману від них інформацію консолідувала Global Integrity.

У той же час, присутній на прес-конференції заступник міністра юстиції України Дмитро Ворона розкритикував звіт Global Integrity. У міністерстві бачать недоліки при складанні звіту, а також вказують на його необ’єктивність і упередженість.

Укладачі звіту при його підготовці спиралися на повідомлення і чутки, які не мали під собою жодних доказів, відзначає Ворона. Разом з тим Міністерство юстиції буде працювати з будь-якими міжнародними агентствами і готове надати всі дані в цілях підготовки об’єктивної інформації, резюмує заступник міністра.


Читати також:

  1. Аналітики: У 2012 році ВВП України зросте на 4%
  2. ВВП України в I півріччі 2012-го становив 2,5%
  3. До списку кращих навчальних закладів світу потрапили українські
  4. Новий партнер Асоціації консалтингових фірм – Київський університет права НАН України
  5. З’їзд аудиторів України обрав новий склад Аудиторської палати

Тема : News