Чи відчули українці наслідки кризи?

Згідно з даними опитування, що було проведене фондом Демократичні ініціативи і Центром Разумкова, більш аніж половина українців зазнали наслідків від непростої фінансово-економічної ситуації в країні, а найбільш суттєвою проблемою було визначене зростання тарифів на комунальні послуги.

Так, 59,2% респондентів криза торкнулася суттєво, ще 36,6% відчули ці наслідки певною мірою. Не відчули на собі наслідків 2,3%, а 1,9% респондентів утрималися від відповіді.

Що стосується того, в чому саме українці відчули наслідки непростої фінансово-економічної ситуації, 75,1% обрали пункт “зростання цін на житлово-комунальні послуги”. 71,7% опитаних відзначили, що економлять на взутті, одязі та інших речах. Скоротили свої витрати на продукти харчування 67,1% українців, а 54,9% економлять на здоров’ї, обмежуючи себе в покупці ліків і медпослуг. Від звичного відпочинку змушені відмовитися 32,5% респондентів.

Заробітна плата скоротилася в 25,7% учасників опитування, а 19,1% відзначають невиплату зарплат, пенсії і соцдопомоги або їх виплату в неповному обсязі. Втратили свої заощадження через знецінення нацвалюти 14,4%, а 10% зіткнулися з труднощами виплати банківського кредиту.

Серед головних причин соціально-економічної кризи в країні більшість опитаних (72,1%) вказали розкрадання владою державних коштів і високий рівень корумпованості. Олігархізацію економіки, вивід коштів за кордон і присвоєння олігархами прибутків основними причинами нинішньої кризи вважають 54,4% українців. Окрім цього, респонденти незадоволені рівнем компетенції керівництва вищих органів влади економікою і соцсфери (47,4%) та відсутністю стратегії соціально-економічного розвитку (35,3%). Варіант відповіді “воєнні дії на Донбасі” обрали 30,3%.

Також причиною кризи називають відсутність умов для розвитку малого і середнього бізнесу і громадянських ініціатив (16,6%), розрив економічних зв’язків із РФ і країнами СНГ (13,7%), технологічну і наукову відсталість країни (10,3%), а також відсутність повноправного членства країни в Європейському Союзі (5,1%).

Зауважимо, що респонденти могли обрати кілька варіантів відповіді. У дослідженні взяли участь 2011 українців від 18 років з усіх регіонів країни (окрім Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей).


Читати також:

  1. МВФ: Найгірші наслідки кризи ще попереду
  2. Споживчі настрої українців покращилися?
  3. Світову економіку очікує ще 10 років кризи
  4. Українці обирають роботу не за спеціальністю
  5. Українці не дораховуються обіцяної зарплати

Тема : News