Чому українські фахівці залишають країну?

Наразі основною проблемою українського ринку праці є відтік спеціалістів, повідомляє портал HeadHunter Україна. Так, згідно з дослідженням порталу, кожен другий працівник офісу час від часу роздумує над можливістю працювати за кордоном, натомість кожен п’ятий має рішуче бажання виїхати. А з початком кризи ситуація погіршилася, адже країну почали покидати найбільш талановиті “мізки”.

Утім, ця проблема для України не є новою, хоча тепер у пошуках кращого життя виїжджають не представники робочих спеціальностей, як раніше, а інтелектуальна еліта країни. Серед основних причин трудової міграції аналітики порталу визначили такі: економічний спад, низька оплата праці, стан нестабільності в країні, що спричиняє невпевненість у завтрашньому дні.

Серед інших причин вагоме місце посідає відсутність можливостей для розвитку малого та середнього бізнесу. У поєднанні із низькими прибутками і спадом рівня життя така ситуація призводить до зникнення середнього класу як такого, адже якщо в розвинених країнах представники середнього класу на комунальні платежі, продукти харчування і предмети першої необхідності витрачають максимум 40% із зарплати, то українці − всі 80%.

Доки криза не мине, експерти не радять українцям очікувати на відчутні зміни розміру заробітної плати, адже більшість роботодавців зафіксували оплату праці у нацвалюті і не планують підвищувати її: цьогоріч лише 9% компаній переіндексували своїм працівникам зарплати відносно до змін курсу долара.

Найчастіше країну покидають ТОР-менеджери, IT-спеціалісти, управлінці і маркетологи, адже свій досвід вони можуть без проблем застосувати в зарубіжних компаніях. Так, наразі експерти відзначають гостру нестачу айтішників у компаніях Західної Європи, і хоча в Україні програмісти й отримують непогані зарплати і хорошу систему нематеріальної мотивації, але чимало з них прагнуть працювати за кордоном.

До речі, згідно із нещодавнім опитуванням, що було проведене центром “Соціальний моніторинг” спільно з Українським інститутом соціальних досліджень ім. Ярмоленко, 21,1% респондентів виявили бажання переїхати на постійне місце проживання в іншу країну, а 60,6% учасників опитування не хочуть емігрувати. Ще 17,3% не змогли дати відповідь на це питання.


Читати також:

  1. Роботодавцям потрібні IT-фахівці
  2. Український ринок праці: що українці думають про свою зарплату?
  3. Українські працівники налаштовані на переїзд
  4. Українські авіапрацівники отримують одну з найменших зарплат у світі
  5. Зі столиці у регіони: на що готові українські працівники?

Тема : industry News,News