Ціни на продукти: що чекає українського споживача навесні?
26.02.2016
У березні ціни на картоплю і буряк можуть знизитися, але загалом борщовий набір здорожчає на 7%.
Через девальвацію гривні в Україні можуть знову зрости в ціні продукти харчування. Так, кожні 10 копійок знецінення гривні призводять до підняття вартості бензину на сім копійок.
Оскільки витрати на транспортування закладені в ціну продуктів харчування, експерти Українського клубу аграрного ринку спрогнозували, які харчові продукти здорожчають у березні, повідомляє segodnya.ua.
Зі слів Аліни Жарко, експерта аграрного ринку, уже зараз є передумови для росту цін на м’ясо. Очікується, що свинина здорожчає на 3-4% до 64-67 грн за кг, натомість ціни на яловичину будуть стабільними – 80-82 грн, адже українці віддають перевагу дешевшому м’ясу, а підприємства стримують ціни. Цифри на цінниках на м’ясо птиці збільшать на 4-5%.
Також у березні може дещо зрости вартість молочних продуктів – на 0,5-1%. Надалі ціни на молочку будуть стабільними, оскільки почнеться сезон і сільські господарства постачатимуть більше молока.
Експерт зазначила, що в квітні не очікується здорожчання харчових продуктів.
Інший експерт, Євгеній Дворник, вважає, що в березні вартість борщового набору без м’яса становитиме 41 грн, адже тоді традиційно зростуть ціни на моркву і цибулю – на 5-8%.
Також пан Дворник зазначає, що за відсутності ажіотажного попиту не підніматиметься ціна на гречку, яблука і цукор.
Також стало відомо, що курс долара в березні може сягнути 30 грн, адже, на думку експертів фінансового ринку, Нацбанк втратив контроль над ситуацією на валютному ринку, внаслідок чого продовжується девальвація гривні.
Таку інформацію повідомляє segodnya.ua, посилаючись на слова Олександра Охрименка, президента Українського аналітичного центру.
Читати також:
Тема : News