Економіка Єврозони знову піде вгору лише у 2014 році

Єврокомісія прогнозує ще один негативний рік для європейської економіки. Цього року рецесія в Єврозоні продовжиться в основному через уповільнення зростання німецької та французької економік, а також через небажання банків кредитувати приватний сектор.

Аналітики очікують зростання ВВП тільки в наступному році, однак і цей підйом виявиться втричі меншим, ніж прогнозують у Брюсселі.

У поточному році ВВП регіону скоротився на 0,3%, замість очікуваного раніше зростання на 0,1%, повідомила Єврокомісія. Востаннє рецесія в Єврозоні була зафіксована в 2009 році, тоді падіння становило 4,4%, проте цього разу, з урахуванням скорочення на 0,6% за підсумками 2012 року, спад буде більш тривалим.

Основною причиною негативних процесів служить уповільнення зростання двох найбільших економік валютного союзу − Німеччини і Франції − на 0,3 пункта. Зовнішня торгівля цих двох країн в основному зосереджена на партнерах по Єврозоні, які значно знизили попит. Так, до Іспанії, Італії, Португалії, Словенії, Греції та Кіпру, рецесію в яких очікували з кінця 2012 року, приєдналися ще й Нідерланди. Крім того, у 2013 очікується пік безробіття в регіоні − до 12,2% − 19 мільйонів осіб.

Позитивні тенденції, які відбуваються на ринках капіталу з осені минулого року, після заяви Європейського центробанку про можливість скуповування держборгів проблемних держав до реального сектора економіки так і не дісталися. Витрати держави і споживачів досі скорочуються, а приватний сектор, як і раніше, насилу отримує банківські позики. У такій ситуації компанії самі виходять на боргові ринки, випускаючи облігації. Так, у грудні 2012 року обсяг боргових цінних паперів компаній в обігу збільшився на 14% − найвищий показник з травня 2010 року.

Однак самі по собі поліпшення на фінансових ринках не в змозі запустити відновлювальні процеси економіки, переконаний економіст Capital Economics Бен Мей.  У свою чергу Єврокомісія розраховує на пожвавлення економічної активності вже з середини поточного року, що призведе до зростання на рівні 1,4% за підсумками 2014 року.


Читати також:

  1. Єврокомісія прогнозує рецесію в 17 країнах єврозони
  2. Зростання світової економіки у наступному році не очікується
  3. Україна у 2011 році зменшила сукупний держборг до 36% ВВП
  4. МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2013 році до 3,9%
  5. S&P погіршило прогноз розвитку економіки єврозони

Тема : News