ФДМУ втратить контроль над ринком оцінки майна

Кабмін зареєстрував у Верховній раді законопроект N10645 зі змінами до Податкового кодексу, які покликані врегулювати проблему оцінки рухомого і нерухомого майна фізичних осіб для подальшого оподаткування. Нагадаємо, з 5 червня набрав чинності наказ Міністерства юстиції, підготовлений відповідно до закону “Про Фонд держмайна”, який зобов’язав нотаріально завіряти угоди з рухомим / нерухомим майном лише за наявності його оціночної вартості. Оцінку могли проводити лише сертифіковані суб’єкти оціночної діяльності.

Оскільки лише 12 компаній могли проводити таку оцінку, 9 тис. оцінювачів залишилися без роботи, і ринок монополізувався. При цьому вартість оціночних робіт, за словами постраждалих оцінювачів, збільшилася в 5-6 разів, повідомляє «Комерсант». Проте, вже ввечері 14 червня за дорученням Прем’єр-міністра Миколи Азарова відомчі документи Мін’юсту і ФДМ були скасовані.

У поданому законопроекті говориться, що ФДМ буде позбавлений права визначення порядку оцінки вартості об’єктів нерухомості з метою оподаткування. У його повноваженнях залишиться лише оцінка в процесі приватизації та оренди держмайна. Порядок оцінки для цілей оподаткування уряд буде визначати самостійно. Втім, глава Асоціації фахівців оцінки Степан Максимов зазначає, що уряд в законопроекті врахував лише оцінку вартості нерухомого майна, забувши про рухоме, договорів з яким укладається не менше. Іноді вартість транспортних засобів перевищує ціну квартир в окремих регіонах, додає він. Щоб переконатися в дієвості вирішення проблеми, експерти хотіли б побачити проект нового порядку проведення оцінки.


Читати також:

  1. Кабмін хоче посилити контроль над аудиторами
  2. Гонконг назвали найрозвиненішим фінансовим ринком світу
  3. Київрада відмовилася продавати банк «Хрещатик»
  4. Україна має намір підвищити Чорноморському флоту РФ плату за оренду землі
  5. Свідоцтво платника єдиного податку буде безстроковим

Тема : News