Головні проблеми українського бізнесу

Компанія Research & Branding Group провела дослідження рівня інвестиційної активності українського ринку в третьому кварталі поточного року. За результатами опитування, індекс становив 4,43 з 10 можливих балів, показавши приріст на 0,2 пункта. Компанія опитала 253 керівника підприємств, яким запропонувала відзначити позитивні й негативні фактори, що впливають на інвестиційну активність бізнесу.

Респонденти зробили висновок, що макроекономічна ситуація й державне управління стали менше впливати на інвестиційний клімат у країні.

Своїми головними проблемами бізнес вважає недосконалість судової системи, а також високий рівень корупції. Так, 38,7% керівників підприємств рекомендують владі продовжити боротьбу з корупцією (результати опитування у першому кварталі становили 37%). Крім того, 21,7% респондентів наполягають на продовженні реформування податкової системи.

Між тим, індекс інвестиційної привабливості, складений Європейською бізнес- асоціацією, в III кварталі становив усього 2,14 бала. Це найнижчий показник за чотири роки.

Бізнес позитивно оцінює прагнення податкової служби поліпшити сервіс, спростити подачу звітності й скоротити кількість платежів. Однак поки ці кроки відчутні мало, особливо в регіонах, пояснює виконавчий директор асоціації Ганна Дерев’янко.

Найбільше корпоративний сектор очікує на скорочення кількості податків – 21,3% опитаних керівників, спрощення розрахунків і адміністрування – 18,1%, більш точного трактування норм законодавства – 17,7%. Серед проблем ДПС – також складний документообіг і система відшкодування ПДВ.

Знизилася актуальність питання спрощення податкової звітності, хоча раніше ця проблема знаходилася на верхньому рядку проблемного списку. За даними податкової служби, в електронному вигляді звітність подають 98 % платників.

Глава ДПС Олександр Клименко підкреслює, що для служби думка інвесторів – не просто сухі факти, а основа для стратегічного планування. Важливо, щоб заплановані рішення податкової відповідали інтересам бізнесу й були затребувані, резюмує він.

Нагадаємо, Нацбанк провів власне опитування керівників підприємств з метою з’ясувати їхню думку про економічну ситуацію в країні.


Читати також:

  1. Експерти назвали головні бар’єри на шляху іноземних інвестицій в Україну
  2. Бізнес очікує на позитивні зміни в економіці країни
  3. Портрет українського топ-менеджера
  4. Запровадження податку з обороту зі ставкою 2-2,5% ускладнить ведення бізнесу в Україні
  5. Майже кожен четвертий український банк закінчив 2011 рік зі збитком

Тема : News