Інвестпривабливість України знизилася

В останньому кварталі 2014 року рівень інвестпривабливості України “просів” на 0,15 бала (порівняно з даними за попередній квартал), становивши 2,5 бали з 5, це є найнижчим результатом за минулий рік. Про це свідчить повідомлення прес-служби Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

У першому кварталі даний показник дорівнював 2,72 бали, у другому − 2,74, а у третьому − 2,65. Нагадаємо, що найнижчий показник інвестпривабливості України був зафіксований в останньому кварталі 2013 року − 1,81.

Втім, інвестпривабливість України порівняно з останнім кварталом 2013 року зросла на 0,63 бала.

Згідно з класифікацією ЕВА, результат України − 2 бали − характеризується швидше як непривабливий клімат для інвестування, а 3 бали − як нейтральний.

Більшість підприємців (60%), що були опитані ЕВА у IV кварталі, зазначили, що зміни були відсутні, натомість ще у попередньому кварталі таких було значно менше − 44%. Також 25% респондентів позитивно оцінюють оновлення складу ВРУ і новий уряд. Ще 11% представників бізнесу помітили окремі перетворення і покращення діалогу з владою. Втім, лише 4% серед позитивних зрушень за останній квартал назвали підписання люстраційного закону.

Експерти асоціації зазначають, що попри очікування українців, позитивних зрушень не відбувається і за останній квартал позитивом можна вважати лише вибори до парламенту і Кабінет міністрів. У повідомленні також йдеться, що закон про люстрацію та інші дії щодо зменшення корупції сприйняті ЕВА позитивно.

Погіршення інвестиційного клімату було спричинене відсутністю очікуваних бізнес-середовищем реальних реформ. Наслідком стали претензії щодо непрозорості і непрофесійності влади, НБУ, відсутності боротьби з корупцією, правова нестабільність, а також тиск влади на бізнес.


Читати також:

  1. Активність на ринку IPO помітно знизилася
  2. Економічний рейтинг України знижено
  3. Moody‘s: у 2014 році ВВП України зросте
  4. Активи банківської системи України зросли
  5. ВВП України знову падає

Тема : News