Китай – найбільша торговельна держава світу, − Bloomberg

Китай – найбільша торговельна держава світуКитай став найбільшою торговельною державою світу, перейнявши пальму першості в США, які втримували це звання з 40-х років минулого сторіччя, передає агентство Bloomberg.

Аналітики Bloomberg зіставили суми імпорту й експорту обох держав. Так, для КНР торік ця цифра становила $3,87 трлн, що більше половини ВВП, а для Штатів − $3,82 трлн (за даними 2011 року − приблизно чверть ВВП).

Варто зазначити, що більшість експертів пророкували, що така перестановка може відбутися тільки до 2016 року.

Разом з тим, якщо включити в суму послуги, то торговий обсяг США дорівнював $4,93 трлн, тоді як частка послуг у зовнішній торгівлі Китаю значно нижча.

Вихід Піднебесної в лідери за загальним обсягом зовнішньої торгівлі товарами − важливий момент в економічному суперництві двох держав, підкреслює Bloomberg.

Подальший прогрес КНР у зовнішній торгівлі приведе до змін в рамках існуючих торгових взаємин. Китай швидкими темпами стає найважливішим торговим партнером для багатьох країн по усьому світу. Наприклад, для Німеччини обсяги поставок товарів у Китай до 2020 року будуть більшими, ніж у сусідню Францію, говорить відомий економіст Джим О’Нілл.

Bloomberg зазначає, що Китай став головним експортером світу ще в 2009 році, однак США продовжує зберігати звання найбільшого світового імпортера. Торік у КНР завезли товарів на суму $1,82 трлн, тоді як у США − на $2,28 трлн.

Крім того, на сьогодні Піднебесна має найбільші золотовалютні резерви, є найбільшим споживачем енергоносіїв у світі, а також володіє найбільшим ринком нових автомобілів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року був створений Китайсько-Український Фонд інвестування в міжнародні проекти. Фонд планує інвестувати близько 6 млрд доларів у розвиток українського сільського господарства. При цьому, в 2013 році з ресурсів Фонду буде виділено близько 600 млн доларів.


Читати також:

  1. Обсяг світової торгівлі сягнув рекордного рівня
  2. Китай інвестує в українське сільське господарство 6 млрд доларів
  3. Складено рейтинг найдорожчих соціальних мереж світу
  4. Рейтинг найбільш надійних банків світу
  5. Названі найбагатші міста світу

Тема : News