Кияни платитимуть за здачу житла в оренду

За повідомленням Gazeta.ua, сьогодні депутати Київради планують встановити для фізосіб мінімальну ставку оренди метра квадратного, яка становитиме 7 грн 53 коп.

Сума множиться на коефіцієнт 1,25 у випадку, якщо житло знаходиться в історичній частині міста, і на 2, якщо об’єкт розташований в спорудах культурного спадку національного значення в історичній частині.

Якщо ж орендарі не використовують квартиру як житло, а провадять у ній комерційну діяльність, то доведеться сплатити втричі більшу суму податку, а коли у ній розташоване виробництво − вдвічі.

Таке нововведення означає, що тепер кияни не зможуть здавати в оренду свої квартири втаємничено від податкової і будуть змушені заплатити хоча б мінімальну ставку податку.

Але не всі згодні з такою тарифікацією. Артур Пилипчук з асоціації спеціалістів з нерухомості не вважає таке рішення справедливим, адже прив’язувати податок до квадратних метрів не зовсім правильно.

Так, справедливіше було б розмежувати податкову ставку для квартир в елітних новобудовах і в аварійних будинках, адже навіть в історичному центрі столиці є різні будинки.

Експерт переконаний, що необхідно відштовхуватися від ринкової вартості об’єкта нерухомості. Приміром, орендодавець міг би раз на рік наймати фахівця з оцінки нерухомості, який би встановлював реальну ціну, певний відсоток з якої сплачувався б як податок. У такому випадку власник квартири витратив би приблизно таку ж суму, як  і місячний податок, але одноразово. 

Пан Пилипчук також спрогнозував, що вартість оренди відчутно не зросте, адже пропозиція перевищує попит, тому конкуренція серед орендодавців чимала.


Читати також:

  1. Новий податок на нерухомість: право вибору
  2. Купівля житла: іпотека чи розстрочка?
  3. Україна має намір підвищити Чорноморському флоту РФ плату за оренду землі
  4. Кияни тримають на депозитах у середньому 26 тис. гривень
  5. Чотири українські банки готові кредитувати українців за програмою доступного житла

Тема : News