Коли скасують мораторій на продаж сільськогосподарських земель

За повідомленням УНІАН з посиланням на інформацію, надану Сергієм Тимченком, головою Державного агентства земельних ресурсів, у липні цього року мораторій на продаж землі може бути скасовано.

Так, законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» передбачає відміну мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і може бути зареєстрований вже в липні цього року.

Сергій Тимченко зазначає, що урядовий законопроект також містить норму про встановлення мінімального розміру орендної плати за землю, яка може мати не рекомендований, а обов’язковий характер. Так, передбачається, що мінімальна орендна плата буде дорівнювати 3% від нормативної грошової оцінки землі.

Окрім того, передбачається закріпити в законопроекті  додаткову плату від нормативно-грошової оцінки землі на розвиток територій. Плата становитиме 1% та відраховуватиметься до місцевих бюджетів.

Половина цього податку для земель державної власності буде направлятися у спеціальний фонд для подальшого викупу земельних  паїв в українських громадян та з метою держпідтримки дрібного сільськогосподарського виробника, а також у державний бюджет.

Ще одним нововведенням у законопроекті є встановлення мінімального терміну оренди земель с/г призначення строком на сім років.

Втім, у листопаді 2012 року Верховна Рада не надала підтримки законопроекту, який передбачав відміну мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Тоді за внесення змін у Земельний кодекс щодо обігу земель с/г призначення № 11315 проголосували 184 депутати замість необхідного мінімуму в 226 голосів.

Нещодавно повідомлялося, що за 2012 рік нотаріуси в Україні засвідчили 156 тис. договорів відчуження земельних ділянок несільськогосподарського призначення та земельних прав. Цей показник виявився на 0,2 вищим, ніж у 2011 році.


Читати також:

  1. Статистика відчуження земель в Україні
  2. Черговість права викупу землі буде зафіксовано законодавчо.
  3. Українці будуть переглядати карту із земельними ділянками он-лайн
  4. В Україні збільшився продаж автомобілів
  5. Україна має намір підвищити Чорноморському флоту РФ плату за оренду землі

Тема : News