Компаніям СНД прогнозують стабільність

Компанії країн СНД, за винятком фінансових установ, мають найбільш високі шанси зберегти нинішні рейтинги в наступні півтора року серед корпоративних емітентів інших європейських регіонів. Про це йдеться в доповіді CIS Corporates: 2012 Review & 2013 Outlook, підготовленій рейтинговим агентством Moody’s Investors Service.

Головною причиною стабільності компаній СНД аналітики називають стійке зростання ВВП країн регіону з урахуванням високих цін на нафту і сировину. Така ситуація допоможе вистояти в умовах макроекономічної нестабільності і ринкової волатильності в наступному році, кажуть експерти.

З 71 компанії, які оцінюються Moody’s в СНД, на кінець вересня тільки п’ять отримали негативний прогноз рейтингів або були відправлені на перегляд з ймовірністю їх зниження.

Крім того, в минулому році в регіоні не було зафіксовано дефолтів. На найближчий рік агентство також не пророкує істотного сплеску банкрутств на території СНД, збільшення кількості знижень рейтингів, а також їх перегляду.

Однак, незважаючи на хороші показники ліквідності у корпоративному секторі СНД, ситуація може погіршитися − посилення кризи в Єврозоні або інші несприятливі фактори можуть спричинити ефект доміно по всьому світу. Розвиток подій за таким сценарієм призведе до падіння обсягів кредитування в країнах СНД, а також зниження суми фінансових засобів у країнах, що розвиваються. Крім того, експерти Moody’s прогнозують для країн регіону складну ситуацію з доступом до ринку облігацій і в 2013 році.

Також в агентстві очікують, що подальша рецесія світової економіки найбільш вплине на компанії гірської, сталеливарної та нафтохімічної сфер. Разом з тим емітенти на цих ринках мають сильні показники кредитоспроможності, і такий розвиток подій не обов’язково призведе до зниження або перегляду рейтингів.

Отже, всі корпоративні рейтинги СНД мають оцінку B або вище, що означає низьку ймовірність дефолту в короткостроковій перспективі, підсумовують в агентстві.


Читати також:

  1. S&P погіршило прогноз розвитку економіки єврозони
  2. Експерти прогнозують дефіцит торгового балансу в 2012 році
  3. Провідним компаніям не вистачає молодих лідерів
  4. Єврокомісія прогнозує рецесію в 17 країнах єврозони
  5. Зростання світової економіки у наступному році не очікується

Тема : News