Купівля житла: іпотека чи розстрочка?

Найчастіше для пересічного українця поняття «іпотека» і «розстрочка» є чи не тотожними. Але для майбутніх покупців нерухомості дуже важливо усвідомлювати чітку різницю між ними.

І для іпотечного кредиту, і для розстрочки від клієнта вимагається перший внесок та виплата річної відсоткової ставки за займ. Але розстрочка передбачає виплату суми частинами, яку клієнт зобов’язується вносити з певним інтервалом протягом місяців або років.

На відміну від розстрочки, іпотека передбачає кредит під заставу нерухомості з більшим терміном виплати і меншими щомісячними платежами. Важливий нюанс: якщо на купівлю квартири оформлюється розстрочка, то вона стає власністю покупця лише після повної виплати її вартості. На час виплати розстрочки з клієнтом укладається договір оренди.

Зазвичай розмір першого внеску для іпотечного кредиту становить 10-30%  від повної вартості нерухомості, натомість перший внесок за умов розстрочки сягає навіть 70% вартості об’єкта.

Як повідомляє компанія «Простобанк Консалтинг», станом на 1 квітня 2013 року середня ставка іпотечного кредиту на первинку строком на 15 років дорівнює 21%, 42%, що, порівняно з показником на 4 березня, нижче на 0,84 відсоткового пункту. Окрім того, за останній місяць 10-річні кредити подешевшали на 0,59 відсоткових пунктів, що в підсумку становить 21,33% річних.

Зараз забудовники найчастіше пропонують українцям розстрочку за житло без нарахування відсотків до закінчення будівництва або ж до трьох років з відсотками. За інформацією SV Development, при оформленні розстрочки на два роки покупець житла переплачує близько 10% від його вартості. Очікувати на виплату вартості п’ять років можуть собі дозволити усього кілька компаній, але не довше, адже в забудовників просто немає такого ресурсу.

Важливим недоліком розстрочки є практика поступового підвищення ціни за квадратний метр, яка змінюється відповідно до наближення термінів введення в експлуатацію.

Деякі забудовники використовують таку схему, яка не дозволяє зафіксувати вартість житла на первинному рівні. А виплати в розстрочку здебільшого розраховуються з урахуванням саме поточної вартості житла. Тобто, навіть якщо забудовник пропонує безвідсоткову розстрочку до закінчення будівництва – клієнт усе одно переплачує. Тому така форма розрахунку не підходить покупцям з низьким рівнем доходів.


Читати також:

  1. Державна іпотечна програма починає діяти з травня
  2. Для участі в програмі «Доступне житло» зареєструвалося більше 5 тисяч українців
  3. Чотири українські банки готові кредитувати українців за програмою доступного житла
  4. Попит на елітну нерухомість Києва зупинився
  5. Столична нерухомість: ціни, попит, пропозиція

Тема : News