На скільки зросте зарплата українців за підсумками 2015 року?

За підсумками поточного року середньомісячна зарплатня в Україні може продемонструвати приріст лише на 8,7%, становивши 3769 грн. Серед причин – відсутність вагомих результатів у виведенні зарплат із “тіні”, а також утримання мінімальної зарплатні до грудня. Даний прогноз озвучив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club, передає ubr.ua.

Експерт зазначив, що попит на ринку праці зі сторони шукачів зростає, а від компаній, навпаки, падає. Компанії оптимізують штати і ця тенденція може зберегтися у майбутньому. Також до кінця 2015 очікується скорочення 1/5 держслужбовців. Таким чином, кількість офіційних безробітних в Україні може зрости з 0,52 млн (що зареєструвалися у лютому) до 0,8 млн безробітних.

У березні вповільнення росту заробітної плати становитиме до 2,2% порівняно з попереднім місяцем. Якщо порівнювати з березнем минулого року, падіння становитиме 9,2%.

Пан Шевчишин зазначає, що працівники не всіх компанії отримають індексацію зарплат та бонуси, адже при втраті доходів компанії і навіть збитках оплата праці працівникам переглядатиметься із чималим супротивом власників бізнесу.

Також експерт спрогнозував зростання заборгованості по зарплаті у березні-квітні.

Станом на 1 березня цьогоріч обсяг невиплачених заробітних плат порівняно з 1 лютого зріс на 7,5% до 1 574,849 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Держстату. Лідером по невиплаті зарплат виявилась Донецька область − 396,080 млн грн. На другому місці Харківщина − 142,539 млн грн, а також Київська − 136,905 млн грн.


Читати також:

  1. Ринок мобільних додатків зросте до 2015 року
  2. Скільки українців ведуть бізнес?
  3. Середня зарплата в Україні зросла
  4. За підсумками 2014 року продажі смартфонів досягнуть $300 млрд
  5. Іноземні компанії скорочують українців

Тема : News