Печатки для бізнесу скасовано

Від 19 липня цього року держоргани не вимагатимуть у підприємців наявності печатки на документах. Такі норми містить Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юрособами та фізичними особами – підприємцями», повідомляє УНІАН.

Цей закон опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради України «Голос України» 19 квітня, а чинності він набере через три місяці від дати публікації. Слід зазначити, що зазначені вимоги стосуються не всіх українців, а тільки суб’єктів господарювання.

Закон передбачає, що у взаєминах підприємців з держорганами і органами місцевого самоврядування використання печаток скасовується. Тож за новими правилами відсутність чи наявність печатки на документах не спричинятиме жодних юридичних наслідків.

Розробники закону зазначають, що після набуття ним чинності підприємці зможуть провадити діяльність, не використовуючи печаток.

За вимогу поставлення печатки передбачена адмінвідповідальність – штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що зараз становить 850−1700 грн.

До речі, щоб копію документа, яка подається, вважали дійсною, фізособі-підприємцю або його уповноваженому представнику достатньо проставити на ній підпис. Держорган не має права вимагати нотаріального посвідчення копії, якщо це не буде встановлено окремим законом.

Нагадаємо, що після кількох невдалих спроб за документ проголосували 226 депутатів. А відповідний закон був підписаний Президентом 14 квітня цьогоріч і зареєстрований за № 4194.

Можновладці очікують, що впровадження відповідних норм допоможе Україні покращити свої позиції у Doing Business – рейтингу легкості ведення бізнесу.


Читати також:

  1. Українці позбулися бізнесу
  2. Нові правила реєстрації бізнесу
  3. Рада зобов’язала телекомпанії додавати субтитри у випуски новин
  4. Зупиняти роботу бізнесу зможе лише суд
  5. Влада зробить крок назустріч бізнесу?

Тема : News