Перемога професійного аудиту в Україні

Як аудитор із 17-річним стажем і власник аудиторських фірм не можу лишатися осторонь подій, що відбулися 20 грудня 2011 року на зборах аудиторів Київського регіону, де було висунуто делегатів на Всеукраїнський з’їзд Аудиторської палати України.  Штучно ініційований деякими представниками аудиторської професії конфлікт порушує професійні стандарти аудиту та ставить під загрозу його закономірний розвиток. Утім, незважаючи ні на які перешкоди, професійний аудит здобув перемогу!

Нагадую, що представники Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів (РНБА) і власники окремих аудиторських фірм, не знайшовши цивілізованого способу висловити своє незадоволення ходом і результатами виборів делегатів, влаштували бійку на очах в аудиторської спільноти, чим було публічно порушено фундаментальні принципи Кодексу етики професійних бухгалтерів, Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики.

На їхню думку, надані списки кандидатів було ранжовано за «невідомо ким» визначеним рейтингом. Переконаний, такі нарікання могли виникнути у людей, які зовсім не розуміють процедури голосування. Раджу ознайомитися з нею, адже ця інформація є публічною і розміщується на сайті Аудиторської палати України. Тож, поки мої колеги опрацьовуватимуть відповідні документи, зауважу, що арифметика розміщення кандидатів у списку доволі проста –  що вищий рейтинг кандидата, то більше фірм його висувають. Отже, протест деяких представників РНБА проти такого механізму можна пояснити тим, що їхні висуванці не були підтримані достатньою кількістю фірм та аудиторів.

Цікаво, що деякі представники РНБА та власники певних аудиторських фірм вважають фактом фальсифікації голосування за трьома списками, а не за одним. При цьому те, що  додаткові списки організатори зборів і з’їзду сформували, йдучи назустріч аудиторам, які не встигли внести свої кандидатури, замовчується.  

Неприємно констатувати, що 20 грудня 2011 року було  грубо порушено п.6.6 Порядку скликання та проведення з’їзду аудиторів України, затвердженого рішенням Аудиторської палати України від 18.12.2008 № 197/4, згідно з  яким на збори запрошуються всі сертифіковані аудитори, зареєстровані у відповідному регіоні. Фактично в залі перебували сторонні особи, не відомі аудиторській спільноті України. До того ж було здійснено спробу чинити психологічний тиск на присутніх у залі аудиторів і позбавити їх права на вільне волевиявлення.

Окрім того, на зборах мали місце факти привселюдного поширення неправдивої інформації. Так, представниками Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів було оголошено з трибуни, буцімто інформації про проведення зборів не було у відкритому доступі, внаслідок чого не всі мали змогу вчасно подати заявки для делегування аудиторів на з’їзд. Насправді така інформація була розміщена на офіційному сайті РНБА ще 06.12.2011 року.

Сьогодні представники РНБА надіслали звернення до членів Аудиторської палати України з вимогою анулювати результати зборів. Змушений вкотре звернутися до них із проханням  уважніше опрацьовувати документи, якими регламентується порядок проведення зборів та з’їзду. Відповідно до Порядку скликання та проведення з’їзду аудиторів України анулювати результати голосування можна тільки на знову скликаних зборах. Утім, на думку аудиторської спільноти і моє особисте переконання, такі кроки є зовсім недоцільними, адже, як засвідчують результати попереднього засідання, за справедливість, чесність, об’єктивність і розвиток професії віддали свої голоси більшість київських аудиторів, що перебували в залі.

Олександр Бойко,

аудитор, член Аудиторської палати України, Президент АП «Асоціація консалтингових фірм»


Читати також:

  1. Новий партнер Асоціації консалтингових фірм – Київський університет права НАН України
  2. В Україні прискорюються темпи будівництва нерухомості
  3. Кіберзлочинність стала одним із п’яти найпоширеніших економічних злочинів в Україні
  4. В Україні з наступного року зміняться правила оформлення квартир
  5. Українцям ближче відносини з ЄС, а не з Росією, – опитування

Тема : News