Продукти здорожчають на третину?

Вартість продуктів в Україні може зрости на 30-40%. За повідомленням Сергія Феофілова, генерального директора «УкрАроКонсалт», оскільки дорожчає сировина, то і зростають витрати на виробництво продукції. Втім, підприємці не поспішають піднімати ціни, адже купівельна спроможність українців і так невисока, передає видання vlasti.net.

Пан Феофілов зазначає, що ситуація в українській харчовій промисловості буде лише погіршуватися, адже рентабельність виробництва знижуватиметься. Можлива навіть зупинка або закриття підприємств.

Всеволод Степанюк, економічний аналітик, стверджує, що першими постраждають невеликі підприємства, що займаються птахівництвом, які вже працюють на межі рентабельності або ж «у мінус». Адже, на відміну від крупних холдингів, мережевий роздріб і експортні ринки для дрібних підприємств залишаються недоступними.

В «УкрАгроКонсалті» зазначають, що отримати вихід на зовнішні ринки – питання часу і грошей, тож таким підприємствам зараз необхідно інвестувати в якість продукції і сертифікації, щоб мати змогу за три-п’ять років вийти на ринки інших країн. Втім, до цього часу деякі з них можуть не дожити, говорять експерти.

Виробники продовольства зазнають все більших витрат через здорожчання сировини (яку підприємства купують за валюту) і ослаблення гривні. Хоча вартість зерна у світі і впала, але від початку року ціна вітчизняного зросла на 5-8%. Експерти пояснюють це тим, що зниження глобальних цін менше, аніж девальвація гривні. Тож аграрії змушені продавати більше зернових та іншої продукції за кордон, тому для українців товари тільки дорожчатимуть.

Зі слів Тараса Висоцького, гендиректора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», для українських аграріїв вартість весняної посівної зросла на 34% (до 90,1 млрд грн) через підвищення орендної плати за землю і знецінення гривні. Тож підприємства, аби вижити, підніматимуть ціни на продукцію, ризикуючи втратити частину споживачів.

Всеволод Степанюк зазначає, що вартість не зростає відповідно до рівня інфляції: за лютий 2016 року ціни в рослинництві додали 28%, а в тваринництві – 16%, якщо порівнювати з даними за аналогічний період минулого року, хоча інфляція торік перевищила 40%. Тож очікується, що до кінця поточного року продукти здорожчають на 30-40%.


Читати також:

  1. Ціни на продукти: що чекає українського споживача навесні?
  2. Продукти в Україні здешевіли
  3. В Україні рекордно здорожчали продукти
  4. Що відбувається з цінами на квартири в Києві?
  5. Виробництво металопродукції скоротилося на третину

Тема : News