Прогноз Moody’s для українських банків

Згідно з прогнозом, складеним рейтинговим агентством Moody’s, у найближчі рік-півтора українським банкам слід очікувати на погіршення показників. Утім, уже чотири роки прогноз агентства для банків України залишається негативним.

У Moody’s зазначають, що в наступні 12-18 місяців українські фінансові установи зіткнуться зі складною ситуацією, зумовленою надзвичайно повільним зростанням вітчизняної економіки, що здебільшого пов’язано із надслабким зовнішнім попитом на основні українські товари експортної групи, зокрема на сталь.

Щодо ситуації з проблемними активами, то, на думку експертів агентства, у 2013 році їхній рівень залишиться минулорічним − приблизно 35%. Також зазначається, що наприкінці 2012 року резерви українських банків покривали всього 40% від загального обсягу проблемних кредитів, у тому числі й реструктуризованих. Коштів занадто мало, аби перекрити можливі кредитні збитки. Тобто, прогнозується, що за підсумками поточного року рентабельність українських банків буде низькою.

Аналітики Moody’s зазначають, що попри відчутний приплив у банківську систему депозитів за останні кілька років, він буде вповільнюватися, адже на довіру вкладників негативно вплинуть нестабільна ситуація з гривнею і зростаючі кризові ризики. Адже всього 28% українців упевнені в надійності вітчизняних банків і фінустанов.

Окрім того, компанії можуть забирати свої депозити через зниження доступу бізнесу до кредитних ресурсів, до цього їх також спонукатиме негативна економічна ситуація.

До речі, у найближчому майбутньому на українському ринку з’явиться гібрид інтернет-магазину і банку, у якому, окрім звичних банківських продуктів, можна буде придбати різні товари, приміром, холодильник чи смартфон.


Читати також:

  1. Україні знизять рейтинг
  2. У топ-500 компаній Європи увійшли 50 українських
  3. Рейтинг найбільш надійних банків світу
  4. 4G-зв’язок для українських шкіл забезпечать три оператори
  5. S&P погіршило прогноз розвитку економіки єврозони

Тема : News