Ринок праці: хто найчастіше отримує зарплату в конвертах?

За результатами опитування, проведеного порталом hh.ua, у 2017 році в кожного п’ятого українського офісного працівника розмір заробітної плати змінився внаслідок підвищення мінімалки до 3 200 грн, пише ubr.ua.

Цікаво, що лише 50% респондентів почали платити більше, а в 25% виплати зменшилися через те, що працедавці перерозподілили зарплати між усіма працівниками. Власники компаній економлять на виплаті заробітної плати, підвищуючи тільки «білу» частину, а «чорну» віддають у конвертах. Таких, за даними опитування, виявилося 19%.

У держсекторі 94% працівників отримують офіційну зарплату і лише 6% – неофіційну, йдеться в результатах дослідження. Половині респондентів у сфері енергетики і важкої промисловості також виплачують «білу» заробітну плату.

У той же час гірша ситуація спостерігається в компаніях сектору IT – тут кожен третій працівник отримує місячний заробіток неофіційно, але 50% платять офіційно.

“Чорними” зарплатами грішать і в галузі права – лише 40% юристів можуть похвалитися «білою» зарплатнею, а кожен третій працює за “сірий” заробіток. Ще 20% юристів стверджують, що отримують повністю неофіційні виплати.

Серед медиків 67% мають «білу» заробітну плату, а кожен четвертий працівник медичної сфери отримує зарплату за “сірою” схемою і лише 6% − не працевлаштовані офіційно.

До речі, стало відомо, де бажають працювати українські студенти. Відповідне дослідження провела компанія EY разом із порталом hh.ua, опитавши 500 студентів щодо того, яким повинен бути найкращий працедавець.

Виявилося, що студенти з кожним роком стають дедалі вимогливішими, адже кількість критеріїв вибору зростає. Найпривабливішими для себе респонденти назвали перспективи кар’єрного зростання, можливість розвиватися професійно і особистісно. Цікаво, що значимість заробітної плати цьогоріч знизилася, натомість опитаним важливою стала позиція компанії на ринку.


Читати також:

  1. Український ринок праці: що українці думають про свою зарплату?
  2. Скільки українців отримують «білу» зарплату?
  3. Скільки українців отримують “білу” зарплату?
  4. Ринок праці потребує менеджерів з продажу
  5. Споживчі настрої українців покращилися

Тема : industry News,News