Що здорожчає в Україні навесні?

Цієї весни українцям слід очікувати на зростання цін. Насамперед, здорожчають харчі і комунальні послуги. Очікується, що найвідчутніше збільшиться вартість овочів, натомість м’ясо і молокопродукція дещо здешевшають, пише видання Сегодня.ua.

Перший день весни ознаменувався для населення підвищенням тарифів на електроенергію, а вже за кілька місяців можуть зрости ціни на газ і воду.

Як зазначає Євгеній Дворнік, експерт Українського клубу аграрного бізнесу (далі − УКАБ), навесні очікується здорожчання «борщового набору» до 30%, адже неминучим є сезонне зростання цін. Поява нового врожаю також сприятиме підйому вартості овочів.

У той же час ціна помідорів і огірків напряму залежатиме від курсу валют, адже в Україні не вирощують ранні овочі, але вже у травні на ринку з’являться вітчизняні тепличні, ціни на які будуть високими.

М’ясо дешевшатиме через зниження попиту у зв’язку з Великим постом. Зате в травні він зросте, і ціни підскочать на кілька відсотків. У зв’язку з постом підвищилися ціни на гриби і морепродукти на 30−40%. Також дорожчає зелень.

В УКАБ повідомляють, що молоко втрачатиме в ціні в середньому 5−7%, у той час як молокопродукти здешевшають лише у квітні-травні на 4−5%.

Щодо комунальних платежів, то від 1 березня цьогоріч вартість перших 100 кВт/год обійдеться українцям у 90 грн, а кожен наступний – 1,68 грн, а до здорожчання було 71,4 грн і 1,29 грн відповідно.

Також найближчим часом слід очікувати зростання цін на холодну воду – у середньому на 9%, адже тариф на водопостачання буде розрахований кожним підприємством окремо. Так, “Київводоканал” збирається підняти тариф для киян на 16,4%. Неабияку роль у здорожчанні води відіграло зростання мінімальної заробітної плати.


Читати також:

  1. У травні в Україні знизилися споживчі ціни
  2. Інфляція в Україні може сягнути 25%
  3. Ціни на продукти: що чекає українського споживача навесні?
  4. Зерно здорожчає на 20%?
  5. Як в Україні змінилися ціни від початку року

Тема : News