Столичні офіси стрімко порожніють

За третій квартал рівень вакантності столичних офісів зріс на 3 в.п., тож наразі у Києві стоїть порожнім кожен четвертий офіс. Таку новину повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

У повідомленні йдеться, що така ситуація спричинена великою кількістю нових об’єктів. Якщо ж усі нові бізнес-центри, ввід в експлуатацію яких заявлений на 2014 рік, відкриються, Київ поставить рекорд не тільки по порожнім офісам, адже показник 192 000 м2 за рік − найбільший від кризового 2008 року. Про це зазначає Олександр Носаченко, управляючий директор Colliers International в Україні.

У третьому кварталі офісів в Києві побільшало на 5300 м2, адже були здані два БЦ класу В – БЦ Інтелект (1600 м2) і БЦ DemievSky (3700 м2).

Найчастіше пустують офіси класу А, рівень вакантності по яких становить 35%. Втім, попри таку невтішну ситуацію, девелопери не поспішають зі зниженням цін. Так, згідно з даними консалтингової компанії JLL, максимальна ставка за оренду у третьому кварталі впала на $3, становивши $31 за м2 щомісячно. В офісах А класу середні орендні ставки становлять $23-31/м², а у класі В – $12-21/м². Офіс у класі С можна орендувати за $8-10/м² щомісячно.

Також з повідомлення стало відомо, що найбільш активними орендарями є виробничі компанії, а також компанії, що належать до сектору IT і надання бізнес-послуг. Так, у третьому кварталі виробничі компанії орендували 37% від загальної кількості офісів, IT-компанії − 27%, а компанії сфери бізнес-послуг − 21%.

У JLL також повідомляють, що наприкінці третього кварталу порожніх офісів класу А нарахували 152 100 м2, а класу В − 262 800 м2.


Читати також:

  1. Українці розпродують офіси
  2. Нові квартири у столиці здорожчали
  3. Перекіс у бік комфорту: стрімке подорожчання офісів у столиці
  4. Нове житло у передмісті Києва стрімко дорожчає
  5. Ціни на землю і вторинку у столиці стрімко впали

Тема : industry News,News