Світові ціни на продовольство зросли

У січні поточного року світові ціни на харчі зросли, досягнувши свого максимального значення від лютого 2015-го. Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФAO) у своєму прес-релізі, пише ubr.ua.

Так, за підсумками січня індекс цін на продовольчі товари становив 173,8 пункта, а це на 2,1% (на 3,7 пункта) перевищило результат попереднього місяця. Показник у річному вираженні зріс на 16,4% (24,5 пункта). Таке здорожчання зумовлене значним підвищенням вартості цукру на глобальних ринках, а також зростанням експортних цін на зернові культури і рослинні олії. У той же час ринки молочної і м’ясної продукції відзначилися стабільністю.

Порівняно з груднем у січні індекс цін на молокопродукцію залишився незмінним і становив 193 пункти. У ФАО зазначають, що через переміщення піку сезонного виробництва молочних продуктів з південної до північної півкулі, а також через те, що оптові покупці сформували великі запаси за попередні місяці, ринки, як і раніше, залишаються малоактивними.

Ринки м’ясної продукції також не зазнали відчутних змін у місячному вираженні − 156,7 пункта. За звітний період аналітики зафіксували здорожчання яловичини, а вартість баранини, навпаки, зменшувалася. Незначне зниження цін відбулося на м’ясо птиці і свинину.

За підсумками січня індекс цін на цукор зріс на 9,9% (на 26 пунктів) у перерахунку на місяць. Таке різке зростання аналітики ФАО пов’язують із очікуваннями ринку щодо того, що в 2016−2017 сільськогосподарському році світове виробництво цукру впаде.

Вартість олійних культур зросла на 3,3 пункта (на 1,8%) до 186,3 пункта порівняно з даними грудня. Здорожчання спостерігається вже третій місяць поспіль за рахунок підвищення вартості пальмової олії, а також низьких обсягів її виробництва в Південно-Східній Азії. Рапсова олія також зросла в ціні на глобальному ринку, адже в 2016−2017 сільськогосподарському році очікується її обмежена пропозиція.

Щодо індексу цін на зерно, то він піднявся на 4,8 пункта до 147 пунктів (на 3,4%), що є максимальним показником за останнє півріччя. Через очікування несприятливих погодних умов, що можуть негативно вплинути на врожай 2017 року, світові ціни на пшеницю зросли. Також цьому сприяли повідомлення про скорочення площ під озимину в США.


Читати також:

  1. Споживчі ціни в Україні зросли
  2. Споживчі ціни знову зросли
  3. Ціни на продукти побили рекорд
  4. Світові ціни на зерно впали
  5. Інфляція в єврозоні пришвидшилася

Тема : News