Світову економіку очікує ще 10 років кризи

Світова економіка ще, як мінімум, 10 років буде боротися з наслідками фінансової кризи, що почалася у 2008 році, заявив Олів’є Бланшар, головний економіст МВФ.

За словами експерта, головним джерелом нестабільності, як і раніше, залишиться Європа. Єврозоні вкрай необхідно вжити заходів щодо зниження цін в країнах-кредиторах валютного блоку, а також забезпечити зростання цін в економічно міцних державах,− вважає Бланшар.

Так, Німеччина для вирішення боргових проблем єврорегіону буде змушена допустити зростання інфляції при зміцненні купівельної спроможності громадян.

Крім іншого, найбільш економічно сильні країни єврозони дозволять інфляції перевищити 2% рубіж, оскільки за таких умов Європейський центральний банк (ЄЦБ) зможе утримувати її всередині валютного блоку. Ця пропозиція жорстко критикується з боку німецького уряду, оскільки в державі побоюються повторення гіперінфляції 1920 року.

Однак, подібні заходи не повинні застосовуватися як основний інструмент боротьби з кризою, вважає економіст. За підтримки інфляції на постійно низькому рівні фінансова система наражається на ризики, пояснює він.

У той же час, Бланшар впевнений в успішному розв’язанні боргової кризи. На його думку, заборгованість повинна скорочуватися помірними темпами і відбуватися це повинно не на шкоду економічному зростанню, оскільки занадто швидке скорочення заборгованостей стане непоправним для економіки.

Негативні прогнози МВФ підтримують і ряд незалежних експертів. Так, за прогнозами авторитетного економіста, професора Нуріель Рубіні, нова хвиля кризи настане в 2013 році. На його думку, прийдешні фінансові проблеми виявляться ще серйозніше, ніж у 2008 році. Це буде “ідеальний шторм” для глобальної економіки: рецесія станеться у всіх ключових регіонах, а ресурсів для ослаблення економічних шоків практично не залишиться, резюмує економіст.


Читати також:

  1. МВФ: Найгірші наслідки кризи ще попереду
  2. На економіку ЄС дивляться з песимізмом
  3. На металургійні підприємства очікує непростий рік.
  4. Банки єврозони уповільнюють темпи надання позик
  5. Міністр економіки вважає, що посилення податкового тиску на економіку неможливе

Тема : News