Торгова нерухомість: підсумки 2016 року

У результаті незначної стабілізації вітчизняної економіки цього року ринок оренди і продажу торгових приміщень стріт-рітейлу зазнав змін, повідомляють аналітики компанії  RealtyStory у річному огляді ринку торгових приміщень українського вуличного рітейлу в 2016 році, повідомляє Ukrainian Retail Association.

Так, у компанії зазначають, що поточний рік для ринку оренди приміщень став періодом активізації після стагнації в 2014−2015 рр.

За даними Держстату, цьогоріч в Україні вперше за два роки зріс обіг торгівлі вроздріб. Цьому сприяла відносна стабільність нацвалюти і вповільнення інфляції.

Хоча на початку року результати були не найкращими, уже в березні аналітики зафіксували активізацію на ринку. Тож у другому кварталі майже  в усіх обласних центрах країни ріелтори відзначили зростання зацікавленості орендарів до торгових приміщень.

За інформацією RealtyStory, цьогоріч українці активно орендували торгові приміщення для стріт-рітейлу під кав’ярні, кафе й ресторани, аптеки, магазини продуктів, магазини-дрогери, пункти продажу лотерей, магазини секонд-хенду і ломбарди.

Порівняно з 2013 роком скоротилася частка банків, магазинів ювелірних виробів, одягу і взуття.

Щодо найбільш затребуваних площ під оренду, то тут все залежало від локальних особливостей того чи іншого міста, але здебільшого орендарі цікавилися  приміщеннями площею 20−50 і 50−150 м2.

Слід зазначити, що попит мали об’єкти на центральних вулицях, біля вузлових зупинок транспорту, транспортних розв’язок, торгових центрів і ринків – у місцях інтенсивних потоків пішоходів. У результаті в II−III кварталах їх вакантність наближалася до нуля, що не могло не позначитися на розмірах орендних ставок.


Читати також:

  1. Ринок оренди квартир. Підсумки травня 2013 року
  2. Підсумки року: роздрібна торгівля в Україні
  3. Інвестиції в комерційну нерухомість України випередили прогнози експертів
  4. У 2016 році світовий ринок смартфонів перетне межу в 1,5 млрд пристроїв
  5. Український ринок зовнішньої реклами: підсумки I-го півріччя

Тема : industry News,News