Третина внутрішньої торгівлі перебуває в тіні

Міністр економічного розвитку і торгівлі розповів про ступінь тінізації торгівлі та шляхи вирішення цієї проблеми.

Третина внутрішньої торгівлі країни знаходиться в тіні, повідомив глава МЕРТ Ігор Прасолов на розширеному засіданні комітету Верховної Ради з питань регуляторної політики та підприємництва. На його думку, виходом з цієї ситуації може бути ухвалення закону про внутрішню торгівлю.

Міністр зазначив, що минулого року витрати українців на придбання товарів і послуг становили 1,179 трлн грн, а обіг роздрібної торгівлі при цьому дорівнював 804 млрд грн. Тобто, близько 33-35% роздрібних товарів перебувають в тіні, пояснює таку різницю між витратами населення і обігом Ігор Прасолов.

Глава відомства також відзначив, що при 405 млрд грн обсягу роздрібного товарообігу підприємств – юридичних осіб було сплачено податків на суму 30,7 млрд грн.

У ситуації, що склалася, необхідне ухвалення закону про внутрішню торгівлю, впевнений Прасолов. Він також додав, що від затвердження відповідного документа виграють усі – від споживачів до виробників та підприємств торгової сфери.

Це дозволить забезпечити належну якість реалізованої продукції для населення, зручне місце розташування торгових точок, гарантує придбання соціальних товарів за доступними цінами. Виробники, у свою чергу, отримають спрощений доступ до торговельних мереж.

Сфера торгівлі тільки виграє від підвищення інвестиційної привабливості, підтримки місцевих органів влади і розвитку нових напрямів торгівлі, резюмує міністр.

Поки що законопроект про внутрішню торгівлю перебуває на стадії розробки і на засідання уряду не виносився.

Раніше повідомлялося, що під натиском продукції з інших країн частка продажів товарів вітчизняного виробництва продовжує падати і зараз становить менше 60%.


Читати також:

  1. У березні Україна зберегла негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами на рівні минулого року
  2. Україна увійшла в ТОП-25 світових імпортерів
  3. У рейтингу світової торгівлі Україна стала 86
  4. У 2011 році Україна суттєво збільшила виробництво сільгосппродукції
  5. Дефіцит зовнішньої торгівлі України збільшився на 7,7%

Тема : News