Українці частіше обмінюють квартири?

За даними Мін’юсту, минулоріч в Україні зафіксували зростання продажів житла. Так, за звітний період 344,6 тис. квартир і будинків змінили власників. У цю кількість входять договори купівлі-продажу, обміну, дарування, а також іпотеки нерухомості. Порівняно з даними за 2014 рік торік приріст становив 5%.

Про це повідомив Андрій Гусельников, віце-президент Ліги експертів України. Зменшилася кількість нових договорів іпотеки – на 18,6% до 13,7 тис. Дедалі популярнішим стає обмін квартир – на 17,4% до 4,6 тис.

За оподаткуванням дарування (якщо не за першим ступенем спорідненості) не набагато відрізняється від угоди купівлі-продажу, тож приріст таких угод не був значним – лише 1,8%.

За рік, що минув, було оформлено 92,2 тис. договорів дарування. Пан Гусельников відзначив, що частка українців, які укладають такі угоди, від початку кризи продовжує зростати. Натомість у 2013 році договорів дарування і обміну було тільки 22%, а зараз – 28%.

Оскільки люди втратили довіру до банківської системи, очікується, що таких угод тільки більшатиме, адже покупці не хочуть проводити всю угоду за безготівковим розрахунком. Також на 8,2% зросла кількість договорів купівлі-продажу – 216 тис. В основному наші співвітчизники купують житло в бюджетному сегменті – до 80% покупців.

Слід зазначити, що ціни на квартири в доларах через девальвацію гривні продовжують знижуватися. Якщо торік недорогим житлом в Києві були квартири вартістю 25-50 тис. дол., то зараз – 20-40 тис. дол.


Читати також:

  1. Які квартири обирають українці
  2. Українці більше купують нерухомість
  3. Українці частіше реєструють великий і середній бізнес
  4. У лютому нові квартири зросли в ціні
  5. Ціни на квартири суттєво знизилися

Тема : industry News,News