Українці обирають роботу не за спеціальністю

Як стало відомо з дослідження, проведеного порталом rabota.ua, лише 4 з 10 опитаних працюють за спеціальністю. 15% респондентів мали такий досвід, але відмовилися від нього, а 32% опитаних взагалі не працювали за отриманою спеціальністю ніколи. Ще 11% учасників опитування на час його проведення не працювали.

Які ж причини цього явища? Як виявилося, 43% респондентів не працюють за здобутою спеціальністю через низький заробіток, 36% − не можуть отримати посаду за спеціальністю, а ще 21% українців просто не бажають працювати за нею. Ще для 11% опитаних робота за спеціальністю не принесла кар’єрних успіхів, а для 8% вона виявилася суцільним стресом. Серед інших причин: життєві обставини, шкідливість для здоров’я, потреба у постійній перекваліфікації тощо.

З-поміж тих, хто обрав для себе іншу роботу, 55% залишилися задоволеними, натомість 45% респондентів не задоволені нинішньою роботою не за спеціальністю. Цікаво, що лише у 49% опитаних присутнє бажання працевлаштуватися за здобутим фахом, а 51% (у випадку зміни роботи) оберуть роботу не за спеціальністю.

Щодо бажання перекваліфікуватися і спробувати свої сили в новій сфері, то воно присутнє у 65% українців, а 35% не в захваті від ідеї перекваліфікації.

Бажають змінити сферу діяльності українці через низку причин: прагнення більшого прибутку (54%), пошук комфорту у професії (26%), а також бажання здобути нові знання (13%). Також опитаних на зміни спонукає бажання самореалізації і рутина у поточній діяльності. Але й є стримуючі фактори: наявний досвід (50%), страх отримувати меншу зарплатню (29%), страх невідомого (29%), невизначеність щодо нової посади (21%).

Дослідження було проведене серед 466 респондентів зі всієї України на основі бази відвідувачів rabota.ua.


Читати також:

  1. Як часто українці змінюють роботу?
  2. Українців мотивує почуття відповідальності за роботу, що виконується
  3. Більшість українських студентів суміщають роботу з навчанням
  4. Більшість українців не працюють за здобутою спеціальністю
  5. Українці обирають ноутбуки

Тема : News