Українці розпродують бізнес

Після податкових нововведень українці не лише закривають неприбуткові і “сплячі” підприємства, але й позбавляються від діючих прибуткових фірм. Втім, продати бізнес вдається лише 10%, а інші намагаються обміняти його на квартири чи автомобілі, пише zagorodna.com. До обміну пропонують найрізноманітніші підприємства: невеликі інтернет-магазини, СТО, кав’ярні, шиномонтажі, ферми тощо.

Експерти пояснюють таку ситуацію тим, що українці остерігаються податків і перевірок, адже не можуть вести бізнес у настільки складних умовах, спричинених підняттям мінімальної заробітної плати, підвищенням податків для ФОПів, а також загрозою відміни спрощеної системи оподаткування. Очікується, що протягом найближчих шести місяців в Україні закриється половина малих підприємств.

За повідомленням Руслана Соболя, голови Асоціації малого і середнього бізнесу Києва, основний удар прийшовся саме по малому бізнесу, який зараз в Україні найменш захищений. Тож підприємці, доки бізнес ще працює, прагнуть обміняти його на більш стабільні активи.

За даними Держстату, за останні два місяці в Україні припинили свою діяльність 20% ФОПів, і така тенденція збережеться найближчим часом.

Зі слів економіста Олександра Охріменка, у групі ризику закриття зараз перебувають усі підприємства, що займаються виробництвом. Це пов’язано зі значними витратами на електроенергію і зростанням вартості витратних матеріалів. У таких умовах чимало підприємців наважуються вивезти свій бізнес за кордон.

Нагадаємо, зараз українцям доводиться сплачувати щомісяця 704 грн лише за статус підприємця, а для неприбуткового бізнесу або такого, що має нерегулярний прибуток, така сума є значною. Панічні настрої серед підприємців «підігрівають» новини про проект закону, що дозволить проводити перевірки в будь-який час доби із залученням правоохоронців.


Читати також:

  1. Українці розпродують офіси
  2. Українці – за бізнес
  3. Який бізнес найчастіше реєструють українці
  4. Українці позбулися бізнесу
  5. Український бізнес переходить на готівковий розрахунок

Тема : industry News,News