Український ринок заміського житла завмер

Зараз українці обирають заміське житло, враховуючи його раціональність, адже витрати на утримання будинків і комунальні тарифи зростають. Як повідомляють аналітики компанії SV Development, кількість охочих придбати будинок під Києвом чи котедж дедалі скорочується. Так, торік у Київській області було продано на 22% менше котеджного житла, аніж у 2014 році, повідомляє видання zagorodna.com.

У 2016 році ситуація не покращилася. Приміром, у січні минулого року було укладено 161 угоду купівлі-продажу, а за січень поточного року – тільки 25.

Падіння попиту не могло не позначитися на вартості. Так, за I квартал поточного року середні ціни на будинки в столиці і в передмісті знизилися на 4% порівняно із груднем торік. Загалом вартість зменшилася на 16,5% і 18% відповідно. Таку інформацію повідомляє портал «Столична нерухомість».

Станом на 10 травня усереднена ціна за 1 м2 у приватних котеджах Києва становила 31,9 тис. грн, а в Київській області – 16,8 тис. грн.

Як зазначає Михайло Артюхов, керуючий директор ARPA Real Estate, ціни на окремі котеджі в межах міста можуть дуже відрізнятися – у 2-5 та навіть 10 разів − від цін у передмісті, що залежить від технології будівництва, місця розташування тощо.

На думку учасників ринку, вартість столичного і заміського житла досягла свого дна, тому зараз ціна заміського будинку складається з його собівартості і мінімальної суми доходу для девелопера.


Читати також:

  1. Ринок нерухомості в Україні завмер?
  2. У I кварталі український ринок смартфонів і планшетів скоротився
  3. Оцінка житла в Україні впала в ціні
  4. У липні український ринок праці активізувався
  5. Український ринок праці демонструє зростання

Тема : industry News,News