Український фондовий ринок втрачає гравців

Російська інвестиційна компанія «Велес Капітал» прийняла рішення про призупинення роботи на українському фондовому ринку, хоча й зберігає за собою діяльність у сфері управління проектами прямих інвестицій і корпоративних фінансів. Цю інформацію повідомляє «Коммерсантъ-Украина».

За даними видання, така ситуація не поодинока: іноземні інвесткомпанії активно згортають свою діяльність на території України через не надто хороший стан на українському фондовому ринку, що зумовлено  падінням світової економіки.

За останній рік від ліцензій на зберігання і продаж цінних паперів відмовився «Ренесанс Капітал Україна», у той же час «Трійка Діалог Україна» та «Альфа-Капітал» були приєднані до «Дочірнього Банку Сбербанку Росії» і «Альфа-Банку». Окрім того, роботу свого українського офісу припинив і «Брокерський дім «Відкриття».

За словами Олексія Афанасьєвського, директора «Неттрейдер Україна», у перспективу фондового ринку України майже ніхто не вірить. Припиненню діяльності іноземних брокерів сприяють недовіра інвесторів до вкладів у цінні папери українських емітентів, низька ліквідність і дефіцит інструментів. Адже інвестиційних інструментів, окрім облігацій внутрішньої держпозики, немає, а на запровадження нових Нацбанк встановив заборону.

Нагадаємо, що попри підвищення позицій України у світовому рейтингу легкості ведення бізнесу Doing business одразу на 15 пунктів (з 152 на 137 місце), обсяги прямих іноземних інвестицій в українську економіку не зросли, а, навпаки, відчутно скоротилися. Так, за підсумками 2011 року, вони становили 6,48 млрд дол., а в 2012 – 6 млрд дол.


Читати також:

  1. Країни BRICS отримали 1/5 іноземних інвестицій
  2. Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну зменшився
  3. Український IT-ринок доросте майже до 1,5 млрд євро
  4. ЄБРР допоможе Україні… після МВФ
  5. Обсяг торгів на фондовому ринку за рік виріс у півтора рази

Тема : News