В Україні суттєво скоротиться кількість банків?

Невдовзі кількість банків в Україні може скоротитися до 40, адже всі фінустанови, що сьогодні діють, повинні найближчим часом збільшити обсяг своїх активів до 300 млн грн. Якщо ж вони цього не зроблять, розпочнеться їх ліквідація, повідомляє видання znaj.ua.

За підрахунками експертів наразі в Україні лише 40 банків володіють активами, що перевищують зазначену суму.

Раніше повідомлялося, що банки матимуть достатньо часу, аби відповідати новим вимогам Нацбанку, – до 2020 року. Утім, швидше за все, цей термін буде скорочений, тому частина фінустанов піде з ринку або ліквідується.

Такі умови пояснюються необхідністю функціонування в Україні лише тих банків, які є фінансового стійкими і зможуть протистояти економічним ризикам.

Тож на банки в Україні очікує серія злиттів і поглинань, а також вихід з ринку фінпослуг. Отже, на ринку залишаться лише найнадійніші, адже зараз наші співвітчизники не довіряють банківській системі: за останні два роки в Україні банкрутами стало більше 60 фінустанов.

До речі, уряд знайшов спосіб забезпечення українців дешевими кредитами. Так, найближчим часом у ВРУ внесуть законопроект Кабміну, яким передбачається введення поняття довірчої власності. Автори законопроекту розраховують, що завдяки йому зменшиться частка “поганих” позичок, тож кредитні ставки впадуть.

У пояснювальній записці законопроекту йдеться, що в сукупних валових кредитах частка безнадійних і сумнівних позик постійно зростає. Так, згідно з даними НБУ за третій квартал минулого року частка таких кредитів становила 25,58%. Аби уникнути ризиків неповернення кредитів, банки підвищують ставки, що, у свою чергу, ускладнює виплату коштів.

Новий механізм кредитного забезпечення зможе розірвати це замкнене коло, адже передача власності банку в довірчу власність означає, що банк виступає власником майна, тому у випадку невиконання зобов’язань боржником він може реалізувати об’єкт від свого імені.


Читати також:

  1. В Україні кількість банків скоротилася на третину
  2. Прогноз Moody’s для українських банків
  3. Невдовзі кількість інтернет-магазинів значно скоротиться
  4. Експерти: банківська система Україні стала надійнішою
  5. Активні операції українських банків зросли

Тема : News