В Україні збираються спростити сплату податків

На нещодавньому засіданні Кабміну був схвалений проект змін до Податкового кодексу України, що стосується введення єдиного рахунку сплати податків і зборів, у тому числі єдиного соціального внеску (ЄСВ), за допомогою електронного кабінету платника, повідомляє видання “Сегодня”.

На думку експертів Мінфіну, що розробили проект, такий крок значно полегшить розрахунки платників податків з бюджетами на всіх рівнях. Утім, ПДВ і акцизний податок з продажу пального доведеться сплачувати окремо, адже для них передбачені інші схеми електронного адміністрування.

У відомстві зазначають, що введення єдиного рахунку для сплати податків і ЄСВ – це реалізація антикорупційного закону № 1797, яким також передбачається введення повноцінного кабінету платника податків в електронній формі. Тож платники податків менше контактуватимуть з працівниками ДФСУ.

Окрім цього, передбачено, що платник матиме змогу на добровільних засадах відкрити в Держказначействі такий рахунок, адже за допомогою електронного кабінету ДФСУ може ідентифікувати платника. Він матиме змогу поповнювати рахунок у будь-який час, а потім використовувати кошти для сплати різних податків.

Для сплати того чи іншого податку користувач ставитиме галочку навпроти необхідного податку чи збору. Платіжний документ, що міститиме всі реквізити первинного розрахункового документа на папері, формуватиметься автоматично, запевняють розробники проекту.

У кабінеті платника відображатиметься інформація щодо сум зобов’язань, термінів їх сплати, результатів проведених перевірок, наявності податкового боргу тощо.

Платіжку слід буде завірити ЕЦП і відправити до ДФСУ. Податківці, своєю чергою, направлятимуть дані в Держказначейство, де протягом доби опрацьовуватимуться надіслані електронні розрахункові документи.

За умови, що, повернувшись із канікул, депутати затвердять цей проект, система запрацює вже 1 січня наступного року. Рахунки функціонуватимуть від першого числа місяця, що наступить після впровадження відповідного ПЗ для спільної роботи Держказначейства і ДФСУ.


Читати також:

  1. Зміни в адмініструванні податків: на що очікувати?
  2. Свідоцтво платника єдиного податку буде безстроковим
  3. Ставки податків для спрощенців змінювати не будуть
  4. Українців збираються пересадити на електрокари
  5. Запровадження податку з обороту зі ставкою 2-2,5% ускладнить ведення бізнесу в Україні

Тема : News