Вартість будробіт в Україні зросла

У січні цього року ціни на будівельно-монтажні роботи (далі − БМР) зросли на 11,5%, якщо порівнювати з даними січня 2016-го, повідомляє Держстат, пише УНІАН.

Так, найсуттєвіше вартість цих робіт підвищилася в секторі будівництва інженерних споруд − на 14,5%. Також помітно подорожчало зведення нежитлових об’єктів − на 13%. Найменше зросло в ціні будівництво житлових будинків ­­− на 9,8%.

Порівняно з даними грудня 2016 року вартість будівельно-монтажних робіт у січні збільшилася на 0,8%.

Нагадаємо: торік БМР в Україні подорожчали на 9,2%, якщо порівнювати з даними 2015 року.

До речі, попри те, що ціни на БМР продовжують рости, у січні темпи підйому вповільнилися до мінімуму від серпня минулого року.

Також стало відомо, що за підсумками 2016 року кількість угод на українському ринку житла збільшилася на 18,8%, повідомляють у Міністерстві юстиції України. За аналізований період було придбано  409 233 квартир і будинків.

Зі слів Андрія Гусельникова, віце-президента Ліги експертів України, минулоріч ринок житла продемонстрував показники, максимально наближені до  результату докризового 2013 року, коли були придбані 490 733 квартир і будинків.

У 2016 році в загальній структурі угод надзвичайно високою була кількість угод дарування − кожна четверта угода, у той час як в 2013 році − кожен п’ятий договір.

Як зазначає пан Гусельников, не менше чверті угод оформлюються як договори дарування, що свідчить про бажання власників зменшити оподаткування, тож значна частина ринку житла перебуває в тіні.


Читати також:

  1. Українці частіше обмінюють квартири?
  2. Вартість оренди нерухомості зростає
  3. Вартість оренди квартир в Україні
  4. В Україні прискорюються темпи будівництва нерухомості
  5. Ціна пропозиції б/в квартир у столиці зросла

Тема : News