Як змінилися зарплатні очікування українців

Рівень заробітної плати на ринку праці в Україні неабияк залежить від рівня конкуренції, але не всі претенденти на посаду готові занижувати свої побажання щодо зарплати. Так, за підсумками минулого року рівень бажаної оплати праці українських шукачів зріс від 6% до 40%.

Кадровий портал HeadHunter Україна повідомляє, що найбільша конкуренція на вітчизняному ринку праці спостерігається у сферах ТОП-менеджменту, закупок, бухгалтерії і фінансів підприємства, а також серед молодих спеціалістів і юристів. Саме в цих професійних сферах конкуренція на одне місце становить 5-8 кандидатів, а конкуренція на керівні посади навіть може бути 30-40 осіб.

Втім, навіть висока конкуренція не сприяє зниженню зарплатних очікувань більшості шукачів. За аналізований період у цих сферах у середньому рівень бажаної оплати праці зріс на 13%. Втім, молоді спеціалісти не збільшили свої апетити, тож тут середні бажані зарплати залишилися на рівні минулого року. Найбільше зростання зарплатних побажань аналітики спостерегли у юристів − 39%.

Можна зробити висновок, що на зростання очікувань кандидатів вплинула не лише конкуренція, але й загальна несприятлива економічна ситуація в країні, що спричинила відчутне знецінення гривні. Втім, на практиці шукачі часто погоджуються на конкретну пропозицію від працедавця, навіть якщо запропонована зарплата значно нижча бажаної.

Що стосується низькоконкурентних сфер, тут зарплатні очікування зростають стрімкіше. Так, у сферах “Інформаційні технології”, “Страхування”, “Медицина і фармацевтика”, “Продажі”, “Робочий персонал”, де конкуренція знаходиться на рівні 2-3 людини на місце, очікування шукачів зросли за 5 місяців поточного року в середньому на 27%. Найбільше запити зросли у фармацевтів і медиків (51%), натомість найменше − у програмістів (13%).


Читати також:

  1. Більшість українців не працюють за здобутою спеціальністю
  2. Кому восени простіше знайти роботу?
  3. Експерти розповіли про економічні очікування на 2013 рік
  4. 25% українців стикаються зі щоденними конфліктами на роботі
  5. Ринок праці потребує менеджерів з продажу

Тема : industry News,News