ЄС стурбований аудиторською реформою в Україні

На сайті представництва ЄС в Україні оприлюднено інформацію про те, що затримка набрання чинності Законом «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» гальмує виконання Угоди про асоціацію, пише Ubr.ua.

Представники Євросоюзу заявляють, що наразі реформа аудиторської діяльності в Україні проходить із суттєвим запізненням, а під час впровадження зазнає спротиву.

Нагадаємо, що 21 грудня 2017 року ВРУ ухвалила Закон України «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність» (№ 6016-д), завдяки якому вітчизняне законодавство відповідатиме стандартам Євросоюзу. Втім, чинності цей закон поки ще не набрав.

У повідомленні ЄС зазначається, що впровадження міжнародних і європейських стандартів у сфері аудиту і нагляду за аудиторською професією – це частина обов’язків України в межах Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

На думку аналітиків, для нашої держави реформування діяльності аудиторів є критичним, і не лише у контексті Угоди, адже професія аудитора потребує відновлення хорошої репутації і встановлення довіри до фінзвітності суб’єктів економічної діяльності. Це сприятиме покращанню ситуації з інвестуванням і посиленню міжнародної торгівлі.

Також стало відомо, що з першого дня нового року набули чинності чимало реформ і нововведень. Так, ставки екологічного податку зросли на 11,2%, рентна плата за використання надр у цілях, що не пов’язані із видобутком корисних копалин, – на 16,8%. На такий же відсоток збільшилася і рента за спецвикористання води і лісових ресурсів.


Читати також:

  1. Печатки для бізнесу скасовано
  2. Експорт до країн Євросоюзу зріс на 4%
  3. В Україні зникає готівка
  4. Ринок професійного аудиту потребує змін
  5. 20% техніки в Україні – “сіра”

Тема : News