З України емігрують айтішники

Хоча український айті-ринок за 2015 рік і зріс до 2,5 млрд дол., але кількість фахівців галузі лише зменшується, тож зараз у державі спостерігається відчутний брак молодих IT-спеціалістів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з повідомленням прес-служби SmartMe University, за останні два роки до США і Європи виїхали до 9 тис. українських програмістів, хоча вакантні місця швидко займають молоді спеціалісти і ті, хто вирішив перекваліфікуватися для роботи в IT-сфері.

За результатами дослідження консалтингової компанії IDC, на сьогодні частка України в глобальному об’ємі ринку IT становить лише 1%, але вже за підсумками цього року показник може зрости до 10-15%. Зараз в державі нараховують 90-100 тис. айті-фахівців, і попри те, що це один із найвищих показників у Європі, на вітчизняному ринку все одно відчувається нестача кваліфікованих працівників галузі. Так, до прикладу, в Індії в IT зайнято 1 млн населення.

До речі, нещодавно стало відомо, скільки платять українським програмістам: портал DOU провів анонімне опитування в травні-червні цьогоріч, пише ain.ua. Так, медіанний показник зарплати розробника ПЗ становить 1 600 дол. незалежно від регіону.

Портрет середньостатистичного українського айтішника такий: це чоловік 25-27 років з вищою освітою і хорошим рівнем знань англійської. Хоча частка жінок-програмістів в опитуваннях теж зростає: цього літа їх було 15%. Найпопулярнішою мовою програмування серед респондентів є Java, друге місце посідають C# та .Net, а третю сходинку займає PHP.


Читати також:

  1. Українські айтішники увійшли до ТОР-30 на світовому ринку
  2. Які айтішники найзатребуваніші на ринку?
  3. Хто сплачує за навчання українських працівників?
  4. Автомобільний ринок України: що нового?
  5. IT-ринок України знизив темпи зростання

Тема : industry News,News