Забудовники практикують демпінг

Значне перевищення пропозиції над попитом на ринку нової нерухомості столиці може спричинити максимальне зниження ціни за м2 навіть до рівня собівартості. Практикуючи демпінг, забудовники намагатимуться реалізувати побудоване житло і повернути вкладені кошти. Таку думку висловив Дмитро Шостя, керівник відділу продажів ЖК Park Stone, повідомляє ubr.ua.

Експерт зазначає, що тенденція демпінгу вже зараз помітна в житлових комплексах середніх і дрібних забудовників, розташованих в передмісті. Так, за останній рік кількість нових ЖК під Києвом зросла в середньому на 10-15%. Здебільшого це квартири в Броварах, Вишгороді та інших містах-супутниках столиці. Однак попиту на таке житло немає, хоча й квадратні метри розраховані на покупців квартир класу економ.

Пан Шостя відзначає, що зараз будівельні компанії продають квартири в передмісті Києва в середньому на 30-40% дешевше, аніж девелопери, що будують в межах міста. Наразі компанії-забудовники намагаються заощадити на купівлі землі, оплаті роботи спеціалістам, а деякі з них не просто працюють за собівартістю, але й балансують на межі банкрутства.

Приміром, у Бучі можна придбати квартиру, ціна за 1 м2 якої становить 9-10 тис. грн, а у Вишневому – 10-11 тис. грн, натомість в середньому недороге житло в межах Києва вартує до 18 тис. грн за 1м2. За таких умов покупці житла в передмісті ризикують вкласти гроші в довгобуд.

Експерт також зазначив, що у випадку, якщо економічна ситуація в Україні не поліпшиться, хвиля демпінгу може зачепити і столичні ЖК.


Читати також:

  1. Нове житло у передмісті Києва стрімко дорожчає
  2. Житло у передмісті столиці відчутно здорожчало
  3. Що відбувається з цінами на квартири в Києві?
  4. У грудні продажі житла підскочили вдвічі
  5. Ціни на квартири впали в усіх районах столиці

Тема : industry News,News