Знайти хорошу роботу в Україні стає дедалі складніше

За останні шість місяців середній термін пошуку нової роботи зріс до півроку і більше. Про це свідчать дані опитування, проведеного порталом hh.ua, у якому взяли участь 1,8 тис. респондентів.

Так, від серпня 2015-го кількість зайнятих пошуком роботи по три-шість місяців майже не змінилася. І тоді, і зараз за такий термін знаходили нове місце трохи менше третини опитаних. Втім, значно зросла кількість українців, які шукають роботу півроку-рік – зараз це кожен шостий шукач.

Окрім цього, побільшало тих, хто без роботи вже більше року – кожен восьмий безробітний. Тож все менше наших співвітчизників можуть влаштуватися на нове місце за кілька місяців, а то й тижнів.

Так, зараз приблизно кожен восьмий шукач знаходить роботу протягом одного-двох місяців після звільнення з попереднього місця. І лише трьом із сотні щастить отримати бажану посаду упродовж кількох тижнів.

Опитування показало, що найшвидше місця отримують представники IT-сфери, фармацевти і лікарі, а також ті, хто працює в мас-медіа. Більше часу на пошук роботи доведеться витратити співробітникам банківської сфери і юристам.

Але які причини такої ситуації? Насамперед це пов’язано із кризою, що змусила компанії скоротити бюджети на зарплату, тож працедавці прагнуть знайти хороших спеціалістів за менші гроші. Кількість вакансій також знижується, адже часто не шукають нову людину, а просто розподіляють обов’язки працівника, що пішов, між іншими фахівцями.

Втім, шукачі також не поспішають погоджуватися на першу-ліпшу пропозицію і прагнуть посісти посаду з гідною зарплатнею.

Так, респонденти відзначили, що не готові знижувати свої очікування щодо оплати праці, навіть якщо пошук роботи затягнеться. Чверть опитаних відповіли, що можуть знизити свої зарплатні запити, але не більше ніж на 5-10%, зате кожний восьмий піде на поступки на 15-20%, і лише кожен двадцятий – на 20-30%.


Читати також:

  1. Хто в Україні шукає роботу?
  2. Кому восени простіше знайти роботу?
  3. Пошук роботи в українців займає більше 6 місяців
  4. Спрощенців стає більше
  5. Кількість абонентів мобільного зв’язку в Україні скоротилася вперше за 6 років

Тема : industry News,News