Чи загрожує українцям масове безробіття?

Згідно з нещодавньою заявою Валерія Ярошенка, виконуючого обов’язки голови Держслужби зайнятості, підвищення мінімальної зарплати з 1 600 до 3 200 грн в місяць не спричинило масових звільнень. Навіть навпаки – у січні цьогоріч ринок праці поповнився чималою кількістю нових вакансій (+48%), якщо порівнювати з даними аналогічного періоду минулого року.

Найбільше пропозицій з’явилося в Закарпатській, Полтавській і Луганській областях, а найменше – на Харківщині, Одещині та Київщині. На 124% зросла кількість вакансій у секторі робітничих спеціальностей і домашнього персоналу, на 84% – логістики і складських професій, а на 79% – для адміністративного персоналу, водіїв і кур’єрів.

Також український ринок праці гостро потребував охоронців, інженерів, технологів, виробничих фахівців, будівельників, працівників готелів, ресторанів і кав’ярень, бухгалтерів, аграріїв і фахівців автомобільної сфери.

Втім, стало більше не тільки пропозицій, але й шукачів: якщо наприкінці грудня 2016 року на одну посаду в середньому претендували 2,8 осіб, то в січні – 3,1.

Чиновники вважають, що активізація ринку праці – ознака відновлення економіки, а надалі слід очікувати на подальший спад показника безробіття. Так, у 2016 році, за даними Держстату, офіційно безробітних стало менше на 100 тис. осіб до 390,8 тис.

Втім, існує ризик зростання не офіційного безробіття, а прихованого, адже податкове навантаження на бізнес спричинить оформлення працівників на неповний робочий день або на половину ставки.


Читати також:

  1. Рівень безробіття у березні впав
  2. Яким спеціалістам не загрожує безробіття в Україні?
  3. Рівень безробіття в Єврозоні збільшився до 10,8%
  4. Українцям пропонують більше роботи за кордоном
  5. Ситуація із безробіттям в єврозоні покращилася

Тема : industry News,News