Ціни в єврозоні знизилися

У березні 2016 року в єврозоні споживчі ціни в річному вираженні знизилися на 0,1%, а місяцем раніше спад становив 0,2%. Про це свідчать попередні дані Євростату. Цей показник збігся з результатами опитування експертів від Bloomberg, повідомляють «Вісті.Економіка».

Без врахування волатильних факторів, таких як ціни на продукти харчування і алкоголь та енергоносії, індекс споживчих цін у березні  зріс до 1% із 0,8% − у лютому. Натомість аналітики прогнозували 0,9%.

Минулого місяця вартість енергоносіїв зменшилася на 8,7%. Слід зазначити, що в лютому показник спаду становив 8,1%. За звітний період напої, продукти харчування і тютюнові вироби здорожчали на 0,7%, а ціни на послуги зросли на 1,3%.

Індекс споживчих цін у Німеччині в березні, розрахований за стандартами Євросоюзу, показав збільшення на 0,1%, а останнього місяця зими спад дорівнював 0,2%. Зниження цін у Франції і в березні, і в лютому становило по  0,1%. Дефляція в Іспанії була зафіксована на рівні 1% в березні, а в лютому – 0,9%.

Уже три роки поспіль інфляція в Єврозоні нижча за цільовий показник Європейського центробанку, встановлений на рівні 2%.

До речі, за повідомленням Анастасії Головач, економіста Світового банку в Україні, за 2015 рік рівень бідності в державі із 3,3% піднявся до 5,8%. Під рівнем бідності розуміють кількість людей, що в день заробляють менше 5 дол.

Зростання помірної бідності серед українців становило з 15,2% до 22,2%.

Зі слів експерта, реальна зарплата в Україні зменшилася торік на 13% порівняно з даними за 2014 рік. У той же час рівень безробіття в країні залишився на високому рівні – 9,5%.


Читати також:

  1. У травні в Україні знизилися споживчі ціни
  2. У єврозоні зафіксована рекордна дефляція
  3. Рівень безробіття в Єврозоні збільшився до 10,8%
  4. Ціни на квартири суттєво знизилися
  5. Ціни на продукти: що чекає українського споживача навесні?

Тема : News