Де в Україні вести бізнес найкраще

За даними Державного агентства з інвестицій і управління національними проектами в Україні найкомфортніше «живеться» бізнесу в Харківській, Львівській та Донецькій областях. Так, згідно з рейтингом інвестиційної привабливості саме ці три регіони лідирують як найбільш привабливі для інвесторів. Такі дані повідомляє видання Forbes.

Рейтинг інвестиційної привабливості оцінював усі 27 областей за 19 показниками і був складений Держінвестпроектом у співпраці з Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій, а також з Інститутом соціологічних досліджень КМІС. Як виявилося, найменш привабливі для ведення бізнесу Чернівецька, Запорізька області, а також Севастополь.

Під час формування рейтингу враховувалися одразу три напрями: аналізувалися дані Державної служби статистики та її підрозділів, опитувалися представники бізнесу й експерти. В опитуванні брали участь більше 600 компаній за спеціальною вибіркою.

Цікаво, що 19 показників, які в підсумку визначили загальний бал, складалися з двох груп: «м’якої» та «жорсткої». Так, до першої віднесли корупцію, дотримання права власності, діловий клімат тощо. А до другої – географічне розташування, інноваційний потенціал, природні ресурси та ін. Тобто такі фактори, які неможливо або дуже складно змінити у найближчому майбутньому.

Харківська область здобула беззаперечне лідерство в рейтингу інвестиційної привабливості областей України завдяки високому рівню освіти, багатим природним ресурсам та розвиненій інфраструктурі («жорсткі» фактори). «М’які» фактори дозволили Харківщині посісти друге місце у рейтингу. Окрім того, регіон здобув 5-те місце за відносно низький рівень корупції та за критерієм «ефективність влади».

Друге місце – за Львівською областю. Найсильнішими сторонами Львівщини виявилися «м’які» фактори. Експерти відзначають позитивний діловий клімат (2-е місце) та відкритість влади (1 місце). Натомість ефективність влади та дотримання права власності не були оцінені високо.

Серед плюсів ведення бізнесу в Донецькій області – високий рівень споживчого попиту, що зумовлений високим рівнем доходів населення. Третє місце в рейтингу Донеччині допоміг посісти потужний промисловий потенціал.  Серед сильних сторін виділяють також високоосвічений персонал.

Київ здобув лише четверте місце у рейтингу. Слабким місцем столиці визнана проблема доступності робочої сили (23 сходинка за цим показником).

У п’ятірку також увійшла Дніпропетровська область. Не на користь зіграли «м’які» фактори (14-те місце), хоча за «жорсткими» (природні ресурси, споживчий попит)  регіон посідає друге місце.

Сумарно ці п’ять областей залучили фактично 75% прямих інвестицій за усі роки незалежності України.

Читайте також, що розповів Антоніо Сомма, керівник програми Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо сприяння конкуренції в регіонах Євразії, про стан інвестиційного клімату в Україні, а також про рекомендації щодо його поліпшення.


Читати також:

  1. В Україні покращився бізнес-клімат
  2. Уряд покращує бізнес-клімат у країні
  3. Україна зміцнює позиції конкурентоспроможності
  4. Рейтинг регіонів за рівнем зарплат
  5. У топ-500 компаній Європи увійшли 50 українських

Тема : News