Де в Україні вести бізнес найпростіше?

Згідно з дослідженням, проведеним порталом Мінфін, стало відомо, у яких регіонах України найпростіше вести підприємницьку діяльність. Регіони оцінювалися за такими критеріями: рівень економічного розвитку; прозорість і простота ведення бізнесу; рівень корупції; наявність кваліфікованого персоналу; розвиненість логістики; бізнес-культура.

Зрозуміло, що вести бізнес найпростіше у містах-мільйонниках. Найбільш привабливими для підприємців виявилися такі великі міста, як Київ, Харків, Дніпропетровськ. Дещо відстають від трійки мільйонників Одеса і Донецьк. Окрім того, досить комфортним респонденти визнали Львів.

Київ та Київська область посіли перше місце у цьому рейтингу. Саме тут хороший бізнес-клімат. Столичний регіон визнали найбільш прийнятним для розвитку загальнонаціональних компаній. Крім того, саме до столиці стікається найбільш кваліфікований персонал, адже Київ славиться найпрестижнішими у країні навчальними закладами. Також серед плюсів регіону − потужна логістика. Натомість у Києві непросто налагодити необхідні зв’язки та зрозуміти, як “все працює”. До того ж, рівень корупції у Києві не є низьким. Ще не слід забувати, що у столиці найвища конкуренція.

На другому місці у рейтингу − Львів та область. Хоча й Львів не є містом-мільйонником, але тут досить просто вести бізнес, оскільки рівень корупції − найнижчий. Також цей регіон не має проблем з логістикою і підбором кваліфікованого персоналу. Втім, існують і певні труднощі. До прикладу, бізнес, створений у Львові, складно піддається масштабуванню, адже через певні ментальні особливості бізнес може не працювати в інших регіонах.

Трійку лідерів закриває Дніпропетровськ та його область. Саме цей регіон вирізняється потужним менеджментом, адже у 2000 році тут з’явилося чимало підприємств, які розвивалися за європейськими стандартами. Економіка регіону достатньо розвинена, а рівень корупції нижчий, аніж у Києві. Респонденти основною перепоною ведення бізнесу у даному регіоні визначили його закритість, появу нового бізнесу на ринку сприймають холодно, та й культура ведення підприємницької діяльності тут малорозвинена.


Читати також:

  1. Де в Україні вести бізнес найкраще
  2. В Україні стало легше вести бізнес
  3. Рейтинг регіонів за рівнем зарплат
  4. В Україні покращився бізнес-клімат
  5. Україна піднялася на дев’ять позицій у рейтингу глобальної конкурентоспроможності економіки

Тема : News