Економічні підсумки 2016 року

Рік, що минає, запам’ятався зростанням курсу долара, комунальних тарифів і банкопадом, повідомляє 112.ua.

За даними Держстату, у 2015 році стан вітчизняної економіки погіршився на 20%, натомість цьогоріч показники дещо зросли − на 3%. Зі слів Олександра Охріменка, економічного експерта, позитивна динаміка стала можливою завдяки покращенню ситуації в харчовій промисловості, металургії і виробництві коксу. У той же час успіхи машинобудівної галузі є несуттєвими – плюс 0,4%.

Втім, умови для ведення бізнесу на території України не покращилися. До традиційних проблем (корупція, невідшкодування ПДВ, зростання податків) додалися нові: підвищення тарифів, нестійкі позиції гривні і високі ціни на енергоресурси.

Пан Охріменко зазначає, що бізнес віддає більше, ніж заробляє, адже порівняно з даними за 2015 рік ВВП піднявся на 1,4%, а збільшення дохідної частини бюджету становило 18%.

Експерт пояснює, що ріст ВВП –  ознака лише того, що Україна стала більше виробляти, а не споживати. Попри незначне підвищення середньої заробітної плати, купівельна спроможність українців залишається низькою.

Зі слів Олексія Дорошенка, гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж, від початку 2016 року протягом восьми місяців ціни на харчі падали, а потім – знову підвищувалися через нестабільність гривні.

Окрім цього, рік, що минає, економісти характеризують низкою невдач у зовнішній політиці і поширенням негативних тенденцій в економіці. Так, за дев’ять місяців 2016 року суттєво погіршився зовнішньоторговельний баланс вітчизняними товарами: експорт становив 91,3% від аналогічного періоду торік, натомість імпорт залишився на попередньому рівні.

Експорт у Китай цьогоріч становив лише 72,4% від минулорічного, а імпорт продемонстрував приріст до 122,2%. Також погіршилися показники торгівлі майже з усіма країнами СНД. Загалом за три квартали негативне сальдо торгівлі українськими товарами сягнуло 1,76 млрд дол.


Читати також:

  1. Торгова нерухомість: підсумки 2016 року
  2. У березні Україна зберегла негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами на рівні минулого року
  3. Підсумки року: роздрібна торгівля в Україні
  4. Україна увійшла в ТОП-25 світових імпортерів
  5. У I кварталі світова торгівля зазнала падіння

Тема : News