Індекс ділових очікувань впав

Згідно з повідомленням Незалежної асоціація банків України, у четвертому кварталі минулого року індекс ділових очікувань українських керівників підприємств неабияк впав − на  2,4 п. до 111,4%. Таку інформацію повідомляє УНІАН.

Незалежна асоціація банків України наводить у повідомленні результати опитування ділових очікувань топ-менеджерів, що було проведене Нацбанком наприкінці 2013-го року. У ході опитування респондентам запропонували оцінити перспективи розвитку своїх підприємств протягом 2014 року.

Так, 16,6% опитаних оцінили поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств як хороший, натомість 65,7% респондентів зійшлися на думці, що стан їхніх фірм − задовільний. Ще 17,8% повідомили, що справи йдуть погано.

Покращення фінансового стану підприємств протягом 2014-го року очікують 29,5% керівників і лише 13,6% схильні до песимістичних прогнозів.

Опитані визначились щодо факторів, які найбільше стримують здатність підприємств нарощувати виробництво. У першу чергу, це занадто високі ціни на енергоносії, чимала конкуренція, а також брак оборотних засобів. Трохи більше 95% компаній констатують, що не мають проблем із проведенням операцій із коштами, розміщених на банківських рахунках.

Дане опитування також виявило: частка керівників, що прогнозують підвищення потреби у кредитуванні у 1-му кварталі нового року, зросла на 4,1 п. до 29,5%. Серед них 42,9% планують залучити банківські кредити. Втім, чимало керівників не поспішають залучати зовнішні кошти через жорсткі вимоги до вартості застави і високі кредитні ставки.


Читати також:

  1. Бізнес очікує на позитивні зміни в економіці країни
  2. Обсяг угод на біржах України впав у рази
  3. На металургійні підприємства очікує непростий рік.
  4. Головні проблеми українського бізнесу
  5. Ринок нових автомобілів впав майже вдвічі

Тема : News