Інвестиції в комерційну нерухомість України випередили прогнози експертів

За результатами дослідження Colliers International у 2012 році інвестиції в українську комерційну нерухомість майже подолали позначку в $600 млн. Це найкращий результат за останні п’ять років. Втім, експерти зазначають, що подальше зростання інвестицій малоймовірне.

Майже 60% від сумарного об’єму інвестиційних транзакцій у 2012 році становив продаж торгового центру Ocean Plaza.

Аналітики підкреслюють, що через напружені відносини України із Заходом інтерес зовнішніх інвесторів помітно зменшився, саме тому прогнози на поточний рік передбачають досить стриманий інтерес до українського ринку.

До речі, саме у 2012 році була укладена найбільша угода оренди за всю історію українського офісного ринку – гігант техніки Samsung орендував 20 000 м² у київському бізнесовому центрі 101 Tower.

Експерти Colliers також зазначають про зростання пропозиції у торговому й офісному сегментах та, водночас, затишшя у складському сегменті української комерційної нерухомості.

У поточному році до введення в експлуатацію заявлено 740 тис. м² торговельних приміщень у торгово-розважальних та торгових центрах. Тож пропозиція торговельних приміщень у Києві може зрости вдвічі впродовж 2013 року.

Однак столиця відстає від інших великих міст Східної Європи за показником забезпеченості торговельними майданчиками. Так, забезпеченість Києва становить всього 281 м² на тисячу населення, що більше, аніж у столиці Росії (259 м² на тисячу осіб), але значно менше, аніж у Братиславі (945 м²) або ж у Загребі чи Бухаресті (684 м² та 594 м² відповідно).


Читати також:

  1. Ціни на нерухомість знизяться
  2. Аналітики: У 2012 році ВВП України зросте на 4%
  3. ВВП України в I півріччі 2012-го становив 2,5%
  4. Кредитні прогнози на 2012 рік
  5. Несподівані економічні прогнози на 2013 рік

Тема : News