Інвестиції в українську економіку: на що очікувати у 2017 році

У 2017 році Україна може розраховувати не більше ніж на 2−3 млрд дол. прямих іноземних інвестицій, повідомляє Олег Устенко, виконавчий директор Фонду Блейзера, пише ubr.ua.

Експерт вважає, що ситуація в державі погіршуватиметься не тільки щодо економічного зростання, але й із проведенням реформ. Очікується, що в наступному році, як і в цьому, більша частина ПІІ буде заходити в Україну тільки з примусу. Так, цьогоріч інвестування було можливим здебільшого на вимогу збільшення капіталів.

Також зазначається, що, попри нещодавнє підвищення агентствами Standard & Poor’s і Fitch рейтингів України, це ніяк не вплинуло на інвестклімат. Пан Устенко відзначив, що зараз наша держава знаходиться на п’ять сходинок нижче за інвестиційний рівень, що є показником інвестклімату поганої якості. Не йде на користь країні і показник корупції – 130 місце зі 167.

Без коштів інвесторів вітчизняна економіка не зможе зростати більше ніж на 2−3% щороку, тож найближчим часом Україні не вдасться досягнути хоча б докризового рівня 2014 року.

Експерт прогнозує, що особливо гостра потреба в ПІІ спостерігатиметься з 2018 року, коли зростуть суми виплат зовнішніх кредитів. Попри те, що дефіцит українського бюджету було зменшено на 4−5%, його буде складно фінансувати за умов економіки, що майже не зростає.

Олег Устенко зазначає, що в наступному році Нацбанк буде продовжувати «чистку» банківського сектору і закривати банки не залежно від їхнього розміру, а це змусить інвесторів остерігатися інвестицій в українську економіку.


Читати також:

  1. Що очікує українську економіку в 2017 році?
  2. Найперспективніші галузі української економіки у 2017 році
  3. Інвестиції у вітчизняну економіку впали
  4. Тренди онлайн-маркетингу в 2017 році
  5. Цінова політика у 2017 році: на що чекати в новому році?

Тема : News