Moody’s понизило рейтинг держоблігацій України

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s переглянуло рейтинг державних облігацій України убік зниження. Так, рейтинг опустився на один щабель до рівня «B3», прогноз негативний.

Основною причиною зниження стало погіршення інституціональної стабільності в країні за умов непередбачуваності проведеної політики, а також нестача зовнішньої ліквідності, говорять в агентстві.

На оцінку кредитного рейтингу також впливає зменшення інформаційної прозорості. А серед конкретних причин − нездатність України протягом 12 місяців домовитися про нову ціну поставок російського газу, уточнює Moody’s.

Крім того, агентство вказує на досить низькі економічні показники країни в найближчій і середньостроковій перспективі. Погіршення глобальної економічної ситуації позначилося й на рості ВВП України, який став негативним у  третьому кварталі поточного року.

Експерти агентства виражають стурбованість ситуацією із зовнішньою ліквідністю. Валютні резерви країни на кінець жовтня 2012 року впали на 23% приблизно до 24.8 мільярдів доларів, йдеться у звіті Moody’s.

Хоча на початку осені глава фінансового регулятора Сергій Арбузов відкидав обвинувачення в тому, що НБУ на догоду підтримки стабільного курсу гривні спустошує свої золотовалютні резерви. На той момент він відзначив, що вже кілька місяців резерви Нацбанку залишаються на рівні 30 млрд доларів.

На думку агентства, такий дефіцит зовнішньої ліквідності значно збільшує ризики погіршення загальної економічної ситуації в країні.

Однак прогноз за рейтингом все-таки може бути переглянутий на «стабільний» за умови успішного проведення необхідних реформ, передбачених програмою Міжнародного валютного фонду, уточнюють в агентстві.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України місяць тому розмістило п’яти- і семирічні державні облігації на суму 3,89 млрд грн для оплати за російський газ.


Читати також:

  1. У березні Україна зберегла негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами на рівні минулого року
  2. S&P погіршило прогноз розвитку економіки єврозони
  3. Україна у 2011 році зменшила сукупний держборг до 36% ВВП
  4. Нацбанк витратив понад $ 3,7 млрд на підтримку гривні у минулому році
  5. Компаніям СНД прогнозують стабільність

Тема : News