Названі найефективніші українські банки

Названі найефективніші українські банкиДілове видання Forbes Україна опублікувало рейтинг 20 найефективніших банків країни.

Лідером рейтингу став «ЮніКредит Банк», що належить до італійської групи UniСredit. Видання зазначає, що в минулому році установа ініціювала низку кроків щодо зменшення витрат:  звела до мінімуму спонсорські програми, провела скорочення персоналу.

Відразу три банки в першій п’ятірці мають російське коріння – «Альфа-Банк» ( 2-ий), «Сбербанк Росії» ( 3-ій) і «ВТБ Банк» ( 5-ий).

«Альфа-Банк» змінив формат і місце розташування 10% відділень, а також створив контакт-центр у Чернігові, фахівці якого не тільки обслуговують клієнтів, але й обдзвонюють боржників.

«Сбербанк Росії» в 2012 році активно створював нові відділення. За 11 місяців минулого року прибуток банку становив близько 380 млн гривень. Український «ВТБ Банк» також торік значно поліпшив фінансові результати, одержавши 694 млн гривень прибутку.

У той же час, у першій п’ятірці лише один банк українського власника − державний «Ощадбанк», який посів 4-е місце у списку найефективніших. Так, торік фінустанова отримала прибутку більше півмільярда гривень. Цей результат вивів її в п’ятірку найприбутковіших у країні, додає Forbes.

А от найбільший в Україні «ПриватБанк» у рейтингу видання опинився лише на шостій позиції. Дві третини його доходу надходять від оплати кредитів, ще третину становлять комісійні за обслуговування. Банк має намір і далі нарощувати комісійні доходи в основному за рахунок виведення на ринок нових онлайн-продуктів.

У цілому, сьогодні основне завдання для банківських установ стати ефективними й прибутковими, гонитва за часткою ринку відійшла на другий план, пише видання. Ефективні банки більш стійкі й готові до потрясінь, тим самим у них більше шансів пережити кризові явища і зберегти довіру клієнтів, відзначає Forbes.

Для оцінки ефективності Forbes використовував показники рентабельності активів та  капіталу, коефіцієнта ефективності, чистої процентної маржі й інші параметри. Усі показники розраховані на основі офіційної звітності банків за І-ІІІ квартали 2012 року. Під час складання рейтингу видання оцінювало українські банки, що входять у групи найбільших і великих за класифікацією Нацбанку.


Читати також:

  1. Банки заробили 1,9 млрд гривень
  2. Чотири українські банки готові кредитувати українців за програмою доступного житла
  3. Кожен десятий банк в Україні – збитковий
  4. Українські банки підвищили ціни на свої послуги
  5. Українські банки обслуговують понад 131 млн клієнтів

Тема : News