Новий податок на нерухомість: право вибору

Цьогоріч українці сплачуватимуть новий податок на нерухомість. Він буде стягуватися з осіб – власників об’єктів житлового фонду (житлових будинків, площа яких понад 250 м2, квартир площею від 120 м2), а також дачних і садових будиночків. Тобто, новий податок на нерухомість доведеться сплачувати за ті об’єкти, площа яких перевищує цей метраж.

Ставка податку на нерухомість дорівнює 1% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного періоду, для квартир площею від 120 до 240 м2 та будинків житлового фонду площею від 250 до 500 м2. У випадку якщо площа житлових об’єктів перевищує зазначену, ставка податку на нерухомість зростає до 2,7%.

Цей податок є щорічним, тобто сплачуватися повинен раз на рік. Уже з 15 квітня поточного року податкова служба надсилатиме українцям повідомлення щодо суми податку на нерухомість і реквізити для його сплати. Термін для розрахунку становить два місяці з моменту отримання квитанції.

Втім, податкова надає право вибору громадянам, що володіють двома чи більше об’єктами житлової нерухомості. Власник може самостійно обрати, за яку квартиру чи дім сплачувати податок, або ж податківці нарахують суму податку за той об’єкт, де зареєстрований платник. Щоб вказати бажаний об’єкт для оподаткування, власникам слід звернутися до інспекції із заявою довільної форми.

Якщо хтось не погоджується з розрахунками, він може звернутися до податкового органу для звірки даних.


Читати також:

  1. Попит на елітну нерухомість Києва зупинився
  2. У проблемних країнах Європи значно подешевшала житлова нерухомість
  3. Спеціальне мито на імпортні авто: на що очікувати?
  4. Столична нерухомість: ціни, попит, пропозиція
  5. Інвестиції в комерційну нерухомість України випередили прогнози експертів

Тема : News